Το αίτημα της ΝΔ για εκλογές «είναι πάγια και μόνιμα στο τραπέζι» και δεν εντάθηκε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, υπογράμμισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104.9 Fm».

Οπως ανέφερε ο κ. Καλαφάτης, η στάση της ΝΔ «είναι υποδειγματική, όσον αφορά την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και γι’ αυτό θα πρέπει να χαίρει της εκτίμησης της κοινωνίας και αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί από την ίδια την κυβέρνηση». Αναφερόμενος στην επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στις Βρυξέλλες (για τη σύνοδο του ΕΛΚ), επισήμανε πως ο κ. Μητσοτάκης είναι συνεπής στο έργο του.

«Επισκέπτεται καταρχάς στο εξωτερικό ενημερώνει όλους τους πολιτικούς παράγοντες που έχουν μία σημαντική επιρροή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι σε σχέση με τις ανησυχίες που έχουμε εκφράσει στο εσωτερικό αλλά βεβαίως αυτό γίνεται και στο εξωτερικό, σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας και με ένα ρεύμα εντάσεων που προωθείται από την αντίστοιχη πλευρά» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη «είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ευρωπαϊκοί παράγοντες, ο ευρωπαϊκός παράγων γενικότερα, ότι εδώ στη γειτονιά μας υπάρχει μια τάση έντασης του κλίματος το οποίο τελικά δεν είναι θέμα που αφορά δύο γειτονικά κράτη τα οποία έχουν μια συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Αλλά, τίθεται και ένα θέμα στάσης της Ε.Ε., απέναντι στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Τουρκία το ζήτημα όχι μονάχα του Αιγαίου, αλλά και μια σειρά άλλων ζητημάτων. Άρα φορώντας για μια ακόμα φορά την φανέλα της «Εθνικής Ελλάδος» ο κ. Μητσοτάκης, κάνει το καθήκον του ως υπεύθυνος πολιτικός παράγοντας της χώρας».

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Καλαφάτης επανέλαβε αυτό που έχει πει – όπως τόνισε – και ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «η θέση της Ελλάδας είναι στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Ερωτηθείς σχετικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Καλαφάτης υποστήριξε ότι «το μεγάλο πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης είναι η έλλειψη αξιοπιστίας πλέον όχι μονάχα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό» και επανέλαβε ότι «ζητούμε λύση το συντομότερο δυνατό για να μη ζήσει ξανά η χώρα το δράμα του 2015 γιατί δεύτερη φορά δεν μπορεί να το αντέξει».

«Μακάρι να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση με όσο γίνεται πιο θετικά αποτελέσματα για την ελληνική κοινωνία» σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.