Με σαφείς αιχμές για τη συμμετοχή ακροδεξιών στοιχείων στη νέα κυβέρνηση, ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.

Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι εθνικό καθήκον του επιβάλλει να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ώστε να επιτελέσει το έργο της με τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. Ωστόσο, διευκρινίζει χαρακτηριστικά:

«Η θετική ψήφος μου δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως επιδοκιμασία στη συμμετοχή των υπουργών, που προέρχονται από το χώρο στης ακροδεξιάς. Δεν περιβάλλω με την εμπιστοσύνη μου υπουργούς, που υπηρέτησαν τη χουντική δεξιά, ή είναι γνήσιοι ή ιδεολογικοί απόγονοι του δικτατορικού καθεστώτος.

Αν το έκανα, θα ακύρωνα την προσωπική μου διαδρομή και την οικογενειακή μου ιστορία. Αποτελεί ιστορικό λάθος της δημοκρατικής παράταξης, που αποδέχθηκε τη συμμετοχή των ακροδεξιών υπουργών και υφυπουργών στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Ελπίζω να μη δικαιωθεί ο Αντενάουερ, που προσδιόρισε την ιστορία ως το σύνολο των πραγμάτων, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», καταλήγει ο κ. Καστανίδης.