Η επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα και η παραίτηση Ρέντσι ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία το αποτέλεσμα στην Ιταλία. Νομίζω ότι ο Ρέντσι έκανε το σωστό και το απαραίτητο. Ωστόσο, δεν ψήφισαν γι’ αυτόν οι εκλογείς. Δεν πρόκειται, βεβαίως, για κάποια πολιτειακή κρίση. Πρόκειται, όμως, για μια κυβερνητική κρίση στη χώρα εκείνη που θα πρέπει να επιλυθεί και σίγουρα δεν είναι ένα θετικό μήνυμα το οποίο εκπέμπεται προς την Ευρώπη σε μια δύσκολη εποχή» είπε ο Στάινμαϊερ στη συζήτηση με τον Τσίπρα.

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους αναφερόμενος αποκλειστικά στις συνέπειες του δημοψηφίσματος στην Ιταλία.

«Δεν είναι εύκολη η κατάσταση μετά την παραίτηση Ρέντσι, αλλά παραμένει κυβερνητική και όχι πολιτειακή κρίση. Δεν πρόκειται για το τέλος του κόσμου», είπε ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ και πρόσθεσε : «Ο Ρέντσι με την κυβέρνησή του αυτά που κατάφερε ήταν καλά και ήταν σωστό το βήμα που έκανε. Ελπίζουμε ότι μια μελλοντική κυβέρνηση για την Ιταλία θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Θα δούμε ποιο θα είναι το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία».