«Αυξάνονται οι φωνές που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, και ότι αυτό θα φανεί και από την επίσκεψη του Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα στις 28 – 29 Νοεμβρίου», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι «τόσο για το θέμα του ελληνικού χρέους όσο και για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα υπάρξει θετική κατάληξη στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου».

«Η Γερμανική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει μετά πάθους ότι θέλει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, δεν μπορεί όμως το Βερολίνο να έχει μόνο απαιτήσεις και να μην κάνει υποχωρήσεις», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, προσθέτοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον σημαντική στήριξη τόσο από την Κομισιόν – κάτι που θα φανεί και από την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα – όσο και από την ΕΚΤ η οποία επιθυμεί έναν καθαρό χάρτη για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα επιτρέψει την ελληνική οικονομία να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να ανακάμψει.

Σημαντικό επίσης στοιχείο των διαπραγματεύσεων είναι και ο παράγοντας των γεωπολιτικών ισορροπιών, που επιτάσσει την σταθερότητα στην περιοχή. Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και ρεαλιστικότερα πλεονάσματα από το 2018 θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «Ολοένα και μειώνονται στην Ευρώπη οι υποστηρικτές της εμμονής του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας για περισσότερη λιτότητα. Η εμμονή αυτή του Σόιμπλε δίνει λαβές σε ακροδεξιές φωνές και εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Καλό είναι το Βερολίνο να διδαχθεί από την πολιτική ιστορία των τελευταίων 80 χρόνων».

«Σε λίγες ώρες», επεσήμανε ο κ. Παπαδημούλης «το ΕΚ θα εκδώσει σημαντικό ψήφισμα καταδίκης του καθεστώτος της Άγκυρας, που υπονομεύει την δημοκρατία. Το ΕΚ όπως καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, έτσι θα καταδικάσει και τον αυταρχισμό του Ερντογάν, που αποτυπώνεται με την σύλληψη βουλευτών και των ηγετών του HDP, την φίμωση του τύπου και των προοδευτικών φωνών της κοινωνίας».

«Ο παράγοντας Ερντογάν προσθέτει αστάθεια στην περιοχή», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.