Τα ξίφη τους διασταυρώνουν στην εκπομπή ανατροπή του Γιάννη Πρετεντέρη οι δύο πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γιάννης Παπαθανασίου.

Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι για την κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα «φταίνε οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα ετών». Ωστόσο ανέφερε ότι «αποκλειστική ευθύνη για την είσοδο στο μηχανισμό στήριξης και στο ΔΝΤ έχει η κυβέρνηση Παπανδρέου».

Παράλληλα τόνισε ότι «υπογράψαμε ένα μνημόνιο που αμφιβάλλω εάν το έχει διαβάσει κανείς». Επίσης ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι «η συνταγή του μνημονίου είναι λάθος, αλλά εκτός αυτού δεν κάναμε και αυτά που έπρεπε να κάνουμε όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ότι «επανέρχεται η ΝΔ λέγοντας ότι εμείς θα διορθώσουμε τα πράγματα. Εμείς παραλάβαμε πρωτόγνωρη κατάσταση, δικαιολογεί τι κάναμε με τα όποια λάθη».

«Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η επιστροφή του δολοφόνου στον τόπο του εγκλήματος» είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στο ότι το ΠΑΣΟΚ είπε ψέματα προεκλογικά οκ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η περίφημη δήλωση “λεφτά υπάρχουν” διατυπώθηκε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, καθώς η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου ανέρχεται στα 300 δισ. ευρώ.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι «δεν είχαμε επίγνωση του βάθους του προβλήματος».Όσον αφορά το έλλειμμα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ήταν «8-9% το έλλειμμα αν ήθελα να φορτώσω το έλλειμμα θα μπορούσα να το κάνω».

Τόνισε ότι «αρχές Νοεμβρίου καταθέσαμε προϋπολογισμό με στόχο τη μείωση του ελλείμματος από 12,5 στο 9,1% καταθέσαμε προϋπολογισμό λιτότητας, ο οποίος μείωνε το έλλειμμα κατά τρεις μονάδες.

Για το εάν το μνημόνιο είναι λάθος ανέφερε ότι «λάθος το μνημόνιο και η συνταγή… θα πρέπει κάποιος να μας πει ποια είναι η σωστή συνταγή. Ποια είναι η εναλλακτική, υπάρχει κάτι άλλο;

Ο ένας δύσκολος και ο άλλος καταστροφικός– εμείς επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο με τα πολλά προβλήματα.
Το γεγονός ότι κάθε φορά κρινόμαστε και παίρνουμε τις δόσεις, δείχνει ότι κάτι κάνουμε.Σήμερα η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η Ελλάδα μείωσε πέντε μονάδες το έλλειμμα».

Άμεση ήταν η απάντηση του Παπαθανασίου ο οποίος ανέφερε ότι «φουσκώσατε το έλλειμμα στο 14% και μας βάλατε στο ΔΝΤ».

Από την πλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «το έλλειμμα αναθεωρήθηκε τον Νοέμβριο, μπήκαμε στο ΔΝΤ τον Μάιο».

Η κόντρα συνεχίστηκε με τον κ. Παπαθανσίου να ρωτά «το τελευταίο τρίμηνο πείτε μου ένα μέτρο για να μειωθεί το έλλειμμα;»

Για να του απαντήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι «σταματήσαμε μια σειρά από καταναλωτικές δαπάνες».
Παράλληλα ο υπ. Περιβάλλοντος κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία τονίζοντας ότι «μόνο στην Ελλάδα η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί τη κυβέρνηση για το γεγονός ότι μείωσε το έλλειμμα».