«Σήμερα έρχεται η Βουλή να πιστοποιήσει μια βαρυσήμαντη πολιτική ήττα της κυβέρνησης, έρχεται να καταγράψει την απόρριψη μιας ολόκληρης αφήγησης, καταρρέει ένας ακόμη μύθος», είπε ο Ε. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι αυτό επηρεάζει τη σχέση της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα. Είπε ότι ήταν αντισυνταγματικό να έρχεται η κυβέρνηση και να παύει τη θητεία των μελών του ΕΣΡ, να αφαιρεί της αρμοδιότητες του ΕΣΡ και να εισάγει την ολιγοπωλιακή αντίληψη για τον αριθμό των αδειών. Είπε ακόμη, ότι η κυβέρνηση παραβίασε και το κοινοτικό δίκαιο αναφορικά με το σκέλος του αδιάθετου φάσματος.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσέβαλε τους θεσμούς και χυδαιολόγησε σε βάρος τους, διότι ισχυρίζεται ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η κατάλυση του Συντάγματος για τα έσοδα από τα κανάλια και αυτό, όπως τόνισε, ενώ η κυβέρνηση προκάλεσε ζημία. «Οι άδειες δόθηκαν το 1989 από την κυβέρνηση, με τη συμμετοχή των υπουργών του ενιαίου συνασπισμού», είπε. «Ευτελίσατε θεσμούς και ανθρώπους, εκβιάσατε δικαστές, παραβιάσατε προσωπικά δεδομένα, νομίζοντας ότι θα επηρεάσετε την βούληση των δικαστών του ΣτΕ», είπε και πρόσθεσε: «Πήγατε να οργανώσετε προνομιακή σχέση με επιχειρηματικά συμφέροντα για να ελέγξετε την ενημέρωση».

«Τώρα, ο νόμος έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, ο νόμος παραμερίζεται ως αντισυνταγματικός», είπε ο Ε. Βενιζέλος, ενώ ειδικά για την αναστολή του άρθρου 2Α, που το χαρακτήρισε καρδιά του νόμου, είπε ότι «αστική ευθύνη θα υπάρξει ούτως ή άλλως».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο όνομα ενός εισοδισμού, με την πρόταση για τον κ. Πολύδωρα, ευτελίζει τη Διάσκεψη των Προέδρων.

«Οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα ευτυχώς ισχύουν σε βάρος της αντίληψης που έχετε εσείς και ο πρωθυπουργός», είπε ο Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ), απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας. Ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε στο άρθρο 15 του Συντάγματος, σημειώνοντας ότι όσα αναφέρει είναι τόσο σαφή που δεν αφήνει άλλα περιθώρια πέραν της συγκρότησης του ΕΣΡ, «αλλά η κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει αυτή τη συνταγματική επιταγή». Αναφερόμενος στις δύο τροπολογίες, είπε ότι η τροπολογία για αναστολή του άρθρου 2Α, είναι περιττή αφού κρίθηκε αντισυνταγματική. Παρ’ όλα αυτά, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην ψήφισή της, πρέπει να προβλέψει ότι το άρθρο 2Α καταργείται, διαφορετικά θα πρόκειται περί κυβερνητικής πονηρίας, σε μια προσπάθεια να πάρει απόφαση συνταγματικότητας αργότερα. Αναφορικά με την τροπολογία που ορίζει ότι απαιτείται σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών, είπε πως είτε σύμφωνη είναι η γνώμη του ΕΣΡ, είτε τεκμηριωμένη για να αποφασίζει ο υπουργός, το ίδιο παραβιάζει το Σύνταγμα, διότι την αρμοδιότητα πρέπει να την έχει μόνο το ΕΣΡ.

Νέο νόμο με νέο πλαίσιο αδειοδότησης των καναλιών και με διαφορετικά κριτήρια από τα κριτήρια του διαγωνισμού, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θέλει την πλήρη απόσυρση του Ν. 4339/2015.