Το θέμα των παραβιάσεων σε όλη την έκταση της ελληνικής χωρικής θάλασσας από τουρκικά υποβρύχια, έθεσε στον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Σίι, η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή.

Η κ. Καϊλή ρώτησε τον νατοϊκό αξιωματούχο, στη διάρκεια συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή ‘Αμυνα που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «αν ανησυχεί το ΝΑΤΟ για τη συνεχή και κλιμακούμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία που αποτελεί χώρα – μέλος της Συμμαχίας».

Στην απάντησή του ο κ. Σίι, τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ, διατηρώντας δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στοχεύει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και στη συμβολή του στην παρακολούθηση των επιχειρήσεων της FRONTEX και δεν αναμένεται να αποχωρήσει σύντομα από το Αιγαίο και τα ελληνικά σύνορα. Είναι, λοιπόν, πιθανό να δράσει και πάλι αν χρειαστεί, για την επαναφορά των ισορροπιών» όπως αναφέρει με ανακοίνωσή της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Η κ. Καϊλή έθεσε στον αξιωματούχο του ΝΑΤΟ το μέγεθος των προκλήσεων λέγοντας ότι πρόκειται για «κατάφορες παραβιάσεις της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, που δημιουργούν κλιμάκωση και ενδεχόμενη αστάθεια στην περιοχή, ενώ υπάρχουν ήδη πολεμικές επιχειρήσεις στα βόρεια της Λιβύης και στα ανοιχτά της Συρίας, με έντονη παρουσία του ΝΑΤΟ, που φαίνεται να αγνοεί η γειτονική μας χώρα».