Αύριο, Τρίτη 11 Οκτωβρίου, συνέρχεται στο Κάιρο η 3η Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου υπό τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ-Σίσι, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα συμμετάσχουν, επίσης, οι: Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Θοδωρής Δρίτσας, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Έλενα Κουντουρά, αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Όλγα Γεροβασίλη, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Δημήτριος Μάρδας, υφυπουργός Εξωτερικών.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι, «η Τριμερής Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, πράγμα το οποίο ενισχύει τη σημασία της Συνόδου για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή. Στο πλαίσιο των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας με τρίτες χώρες, Ελλάδα και Κύπρος επεκτείνουν το διάλογο και τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, χώρα-σημείο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η από κοινού με την Κύπρο τριμερής αυτή συνεργασία με την Αίγυπτο, όπως και με άλλες χώρες τις περιοχής (π.χ. Ισραήλ) αποτελεί κομβικό στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εντάσσεται, δε, σε ένα ευρύτερο πλέγμα πρωτοβουλιών της Ελλάδας για ενίσχυση της συνεργασίας πέριξ της Μεσογείου. Το πιο πρόσφατο βήμα αυτής της στρατηγικής ήταν η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ (EUMedSummit) στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο».

Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου του Καΐρου, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι περιλαμβάνονται ζητήματα:

  • Διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των τριών χωρών.
  •  Τουριστικής συνεργασίας για ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ των τριών χωρών αλλά και κοινή παροχή τουριστικού προϊόντος σε άλλες χώρες (π.χ. κρουαζιέρες για τουρίστες από χώρες όπως η Κίνα ή η Γαλλία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο).
  •  Ενέργειας, κυρίως εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
  •  Περιφερειακής ασφάλειας, με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία.
  •  Μετανάστευσης
  •  Ανάπτυξης υποδομών, όπως σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κ.ά.
  •  Διαχείρισης υδάτων, όπως έργα αφαλάτωσης, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά.
  •  Προστασίας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Τέλος, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τις δύο Κοινότητες Αιγυπτιωτών Ελλήνων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, τους αρχαιότερους ομογενειακούς συλλόγους του κόσμου.

Για τη σημασία της συνάντησης, η ομογενειακή εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου «ΝΕΟ ΦΩΣ» φιλοξενεί στη σημερινή της έκδοση τις απόψεις του Κυπρίου Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Χάρη Μορίτση, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου Καβαλή καθώς και του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Παπαδόπουλου. Ο πρέσβης της Κύπρου, Χάρης Μορίτσης, κάνει λόγο για αγαστή συνεργασία που αποδεικνύει εμπράκτως τη δυναμική των σχέσεων των τριών χωρών και τονίζει, ότι οι κοινές αξίες που ενώνουν στο σήμερα τα τρία αυτά κράτη, μας επιτρέπουν να επενδύουμε στην ευκαιρία που δημιουργήσαμε, μέσω της τριμερούς συνεργασίας και αυτή την ευκαιρία οφείλουμε να την εκμεταλλευτούμε για το κοινό όφελος».

Σε δηλώσεις του στο «ΝΕΟ ΦΩΣ», ο εκδότης της εφημερίδας και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, κ. Χρήστος Καβαλής χαρακτηρίζει ως ιστορική ευκαιρία την ένωση όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην ειρήνη, που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και που εργάζονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες της μορφές της. Οι δυνάμεις αυτές, κατά τον κ. Καβαλή είναι η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, κ.Ιωάννης Παπαδόπουλος, επισημαίνει ότι «η τέταρτη, κατά σειρά, Σύνοδος Κορυφής των τριών ηγετών Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, αποδεικνύει άλλη µια φορά ότι η Τριµερής Συνεργασία των τριών χωρών αποτελεί πλέον ένα γεγονός, το οποίο έχει ξεπεράσει το επίπεδο της θεωρητικής επιβεβαίωσης, στο επίπεδο της πρακτικής υλοποίησης. Χαρακτηρίζει ιστορικής σημασίας τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ναυτιλίας και του τουρισμού, σε συνδυασμό και με τη συνεργασία που µπορεί να έρθει σε πολιτικό επίπεδο.