Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η ΝΔ, με αφορμή την ανακοίνωση των βασικών μεγεθών του προσχεδίου του προϋπολογισμού και τον αποκλεισμό των δημοσιονομικών στόχων.

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε ανακοίνωσή του είπε χαρακτηριστικά ότι «ο έλεγχος της Οικονομίας έχει χαθεί. Η κυβέρνηση αποδέχεται, πλέον, ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι, παρά τις αιματηρές θυσίες των πολιτών, δεν επιτυγχάνονται. Και τους αναθεωρεί μέσα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού».

Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτελεί την πιο έμπρακτη ομολογία αποτυχίας, τόσο του Μνημονίου, όσο και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Όπως εξηγεί, «γιατί η ύφεση είναι ακόμη βαθύτερη (εκτιμάται στο 5,5% από 3,5% στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο) και το έλλειμμα υψηλότερο ακόμη και από τις πρόσφατες αναθεωρημένες προβλέψεις.

Διαψεύδοντας προσδοκίες και διαβεβαιώσεις του κ. Υπουργού Οικονομικών ότι ο στόχος του ελλείμματος θα επιτευχθεί. Και αποδεικνύοντας ότι, όταν η αριθμητική της Οικονομίας συγκρούεται με τις ψεύτικες πολιτικές προσδοκίες, πάντα κερδίζει η αριθμητική».

«Έτσι, παρά τις πρόσφατες κινήσεις πολιτικής απελπισίας της Κυβέρνησης με τη λήψη νέων μέτρων, που ανεβάζουν το λογαριασμό των μέτρων περίπου στα 28 δισ. ευρώ για το 2011, το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 18,7 δισ. ευρώ, αντί για 17,1 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος μέχρι σήμερα. Δηλαδή, το έλλειμμα θα μειωθεί -εάν μειωθεί- γιατί η Κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της πλέον στον κρατικό μηχανισμό και στους πολίτες, κατά 5 δισ. ευρώ το 2011.

Αγνοώντας και τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Κράτους, ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η εξόφληση των οποίων θα επιδράσει ανοδικά στο έλλειμμα» αναφέρει.

Ο κ. Σταϊκούρας καταλήγει τονίζοντας ότι «η εμμονή στην ίδια οικονομική πολιτική, πολιτική που αγνοεί την ανάκαμψη της οικονομίας, καθιστά και τον 3ο Προϋπολογισμό αυτής της Κυβέρνησης Προϋπολογισμό μιας εικονικής πραγματικότητας».