Ως την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, εκτίμησε το σύνολο σχεδόν του υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, την σχεδιαζόμενη ρύθμιση για τις αποδείξεις και τον καθορισμό του φορολογητέου εισοδήματος.

«Όποιος έχει ‘καθαρά’ εισοδήματα δεν θα πρέπει να φοβάται τίποτα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Και πρόσθεσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα φορολογηθούν οι αποταμιεύσεις των ελλήνων πολιτών».

Εξήγησε ακόμη πώς επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων με τη δήλωση των καταθέσεων, των ακινήτων και των άυλων περιουσιακών στοιχείων κάθε πολίτη, ώστε να είναι γνωστή η περιουσιακή κατάστασή του και το συνολικό εισόδημά του.

Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει αναδρομικός έλεγχος στις περιπτώσεις στις οποίες θα υπάρξουν αποκλίσεις περιουσιακών στοιχείων και δηλωθέντων εισοδημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι είναι η πιο σημαντική προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στην μεταπολεμική περίοδο, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε την επιλογή αυτή της κυβέρνησης ως «τη μητέρα των μαχών».

Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, θα εξειδικευθούν με το νέο Εθνικό Φορολογικό Σχέδιο που πρόκειται να καταρτισθεί τις επόμενες εβδομάδες και να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2012.