Καζάνι που βράζει είναι οι σχέσεις Τουρκίας-Κύπρου εξαιτίας των γεωτρήσεων που ξεκινήσανε στο πολύπαθο νησί. Η Άγκυρα δεν φαίνεται να αστειεύεται και έτσι απέπλευσε από το λιμάνι της Σμύρνης το τουρκικό πλοίο «Πίρι Ρέις», το οποίο, αναμένεται να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Τανέρ Γιλντίζ, ανακοίνωσε ότι το « Πιρί Ρέις» ξεκινά έρευνες στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι αν αυτό κριθεί αναγκαίο, οι έρευνες θα γίνουν και σε περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Από την πλευρά του, μιλώντας από το βήμα του ΟΗΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε ανεύθυνη την ενέργεια της Κύπρου, να προχωρήσει σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, κατηγορώντας πέραν της Κύπρου και το Ισραήλ. Πρόσθεσε, δε, ότι αν συνεχιστούν οι έρευνες της Λευκωσίας, «θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε.

Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ. για την έξοδο του «Πίρι Ρέις». Ο Κ. Κωστής Αϊβαλιώτης προχώρησε στην εξής δήλωση:

«Η ατμόσφαιρα στην Ανατολική Μεσόγειο μυρίζει μπαρούτι. Ας καταλάβουν οι Τούρκοι ότι έχουν αλλάξει οι ισορροπίες και τώρα πια δεν τους περνάει».