Η αναβολή των σημερινών ανακοινώσεων των μέτρων για το 2011, στην οποία οδηγήθηκε η κυβέρνηση μετά το τέλος της χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης, – όπου σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος» -, έγινε και πάλι αφορμή για νέα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το Νοέμβριο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, πριν τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής (11:30) θα περιγράψει το γενικό πλαίσιο των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν κατά την ομιλία του στη Βουλή, ενόψει του νομοσχεδίου για το έκτακτο τέλος στα ακίνητα.

Όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, αυτό αποφασίστηκε επειδή η επεξεργασία των μέτρων θα συνεχιστεί και αναμένεται να κλείσει μετά από τις συζητήσεις που θα έχει ο κ. Βενιζέλος το Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον με τα στελέχη του ΔΝΤ αλλά και την τελική συζήτηση στην Αθήνα με τα ανώτατα στελέχη της τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα.

Μέτρα μέχρι το… 2014

Το κλειδί των οικονομικών αλλά και των πολιτικών εξελίξεων, όμως, κρύβεται στην πληροφορία ότι πρόκειται να συζητηθούν τα μέτρα όχι μόνο για το 2011 και το 2012 αλλά και για το 2013 και το 2014.

Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε να ισχύσει το μεσοπρόθεσμο (που κανονικά ήταν μέχρι το 2015) ένα χρόνο λιγότερο και να συμπιεστούν μέτρα (και στόχοι) που ήταν προγραμματισμένα μέχρι το 2015, αλλά, κυρίως, ότι είμαστε μπροστά σε μία νέα συμφωνία που θα δεσμεύσει (σε εξαιρετικά πιο ασφυκτικό πλαίσιο από ότι μέχρι σήμερα) τη χώρα για τρία χρόνια ακόμα. Και, μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του 24h.gr, αυτή τη φορά έχει διαμηνυθεί ως τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από τη νέα συμφωνία ενεργοποιεί το τέλος της βοήθειας, με ό, τι και αν αυτό σημαίνει για τα σενάρια περί χρεοκοπίας που ήδη τρέχουν.

Αυτό το μήνυμα «οριστικού τελεσιγράφου» (ο πλεονασμός δικαιολογείται από το κλίμα της χθεσινής τηλεδιάσκεψης) από τους δανειστές θα περιγράψει ο Ευ. Βενιζέλος στη Βουλή, απευθυνόμενος στους βουλευτές όλων των κομμάτων και αργότερα στην κυβερνητική επιτροπή και το ερώτημα είναι πως η κυβέρνηση σκοπεύει από εδώ και στο εξής να απαντήσεις στο εύλογο ερώτημα περί μη νομιμοποίησής της να προχωρήσει σε μία τέτοια συμφωνία – μαμούθ για τη χώρα.

Ο προβληματισμός αυτός εκφραζόταν χθες βράδυ από βουλευτές ακόμα και υπουργούς που αγωνιούσαν να μάθουν που κατέληξε η τηλεδιάσκεψη, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν ότι «κανείς τώρα δε μπορεί να αποκλείσει τις εκλογές το Νοέμβριο με διακύβευμα τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και τα αναθεωρημένα μέτρα ως το 2014», δηλαδή ένα χρόνο μετά τη συνταγματική θητεία αυτής της κυβέρνησης.

Προβληματισμός στην Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ

Στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είδαν τις χθεσινές εξελίξεις με μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό και δε συμμερίζονταν τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέπεμπε το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών. Περιμένουν ωστόσο να ακούσουν το πρωί στη Βουλή τον κ. Βενιζέλο αλλά και το τι θα γίνει στην κυβερνητική επιτροπή, πριν αντιδράσουν είτε στην κατεύθυνση της στήριξης, είτε στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων.

Πηγή: www.24h.gr