Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα εγκαίνια του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, στην οποία ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι πρόκειται για σημαντική στιγμή για τη Σαντορίνη, τους ανθρώπους της και το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «αυτή η μέρα έχει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα: ότι υπάρχουν δεσμεύσεις που τηρούνται, ότι μπορούμε σε αυτή τη δύσκολη φάση και για το σύστημα υγείας, όχι απλώς να στηρίζουμε και να καλύπτουμε τα πιο επείγοντα κενά, αλλά και να ανοίγουν καινούρια νοσοκομεία, να προστίθενται καινούριες αναβαθμισμένες υπηρεσίες».

Ο κ. Ξανθός εξήρε τη συμβολή του αναπληρωτή υπουργού Π. Πολάκη και του γ γ Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζου, που βοήθησαν, ασχολήθηκαν, σχεδίασαν. Ο κ. Ξανθός μεταξύ άλλων επεσήμανε τη ρητή αναφορά ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να εκποιηθεί σε ιδιώτες.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) Μιχάλης Σταύρου, υπενθύμισε ότι από το 2011 που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νοσοκομείου, έγινε προσπάθεια εκποίησής του από ιδιώτες και μια προσπάθεια σύμπραξης, αλλά η μεγάλη αντίδραση του λαού της Σαντορίνης απέτρεψε αυτή την απόπειρα.

Αναφέρθηκε στις δυνατότητες που ήδη έχει το νοσοκομείο αλλά και τις ελλείψεις, όπως της μονάδας τεχνητού νεφρού και αξονικού τομογράφου, ο οποίος δεν υπάρχει λόγω του σχεδιασμού του 2008-2009.

Εκτίμησε ότι και οι δύο αυτές ελλείψεις θα αποκατασταθούν σταδιακά. Ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Συρμαλένιο, Ν. Μανιό και Αντ. Συρίγο, οι οποίοι επίσης συνοδεύουν τον πρωθυπουργό.

Ο δήμαρχος Θήρας Ανάστασιος Νίκος Ζώρζος, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η κοινωνία πρωτοστάτησε για τη δημιουργία και τη λειτουργία του νοσοκομείου, ώστε να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Σημείωσε ότι η παρουσία του πρωθυπουργού στη Σαντορίνη -πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού μετά από 60 χρόνια στο νησί, όπως επισήμανε- αποτελεί σημαντικό γεγονός και εκλαμβάνεται ως εγγύηση.

Συναντήσεις Τσίπρα με τοπικούς φορείς

Όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν το νησί τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον δήμαρχο Θήρας, Αναστάσιο Νίκο Ζώρζο και αντιδημάρχους, λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του Γενικού Νοσοοκομείου Θήρας, αλλά και στη συνάντηση που είχε αργότερα με τοπικούς φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση με τον δήμαρχο, πέρα από τη συζήτηση που είχαν για το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, μίλησαν και για το θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού. Επ’ αυτού, το υπάρχον Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να συμπληρωθεί για να οριστούν χρήσεις γης, με στόχο την προστασία της γεωργικής γης και να υπάρξουν περιορισμοί δόμησης, ώστε να αποφευχθεί υποβάθμιση από τους εντατικούς ρυθμούς.

Επίσης, συζητήθηκαν έργα υποδομής και ένταξής τους σε πρόγραμμα (π.χ. προβλήτες ασφαλείας), αλλά και οι ανάγκες και οι δυνατότητες να δημιουργηθεί μαρίνα, δεδομένων και των μεγάλων αναγκών του νησιού από τον τουρισμό. Άλλο σημαντικό πρόβλημα που τέθηκε αφορά την υποστελέχωση δημοτικών και κρατικών δομών, καθώς υπάρχει αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Ακόμη, μίλησαν για το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ σε σχέση με τη νησιωτικότητα, επί του οποίου συζητήθηκαν σκέψεις και προτάσεις, προκειμένου οι κάτοικοι των νησιών να διευκολύνονται για ιδιαίτερες παροχές, ώστε να αντιμετωπιστεί και να εξισορροπηθεί επί της ουσίας το ζήτημα. Μικρή συζήτηση έγινε, τέλος, για τις επικείμενες αλλαγές στον Καλλικράτη.

Σειρά ζητημάτων που τους απασχολούν έθεσαν και οι τοπικοί φορείς, στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκαν το θέμα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στις οποίες συνιστά πρόβλημα η προμήθεια των τραπεζών, το θέμα του φορολογικού των επιχειρήσεων και η ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων. Οι φορείς έθεσαν και τα θέματα της ενδοκυκλαδικής συγκοινωνίας, του λιμανιού, που σχετίζονται με τον συνωστισμό, την κρουαζιέρα, τη δεύτερη έξοδο ασφαλείας και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ακόμα τέθηκαν η μείωση κατανάλωσης και επισκεπτών φέτος με την ίδια πληρότητα, εξαιτίας της κρίσης, αλλά και η φοροδιαφυγή (δεν κόβονται αποδείξεις και δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τους συνεπείς).

Ακόμη ένα βασικό πρόβλημα που προκύπτει, σχετίζεται με το γεγονός ότι καθώς 10.000 σπίτια βρίσκονται στο σύστημα airbnb (μίσθωση σπιτιών), δεν υπάρχουν σπίτια για εργαζόμενους που έρχονται στο νησί και αυτοί που τα νοικιάζουν δεν καταναλώνουν εκτός σπιτιού. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη συντονιστική επιτροπή για την ανάσυρση του Sea diamond.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν στις επαφές του, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο γγ Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Μανιός, Ν. Συρμαλένιος και Αντ. Συρίγος.