Για τις αποκαλύψεις που έκανε στο βιβλίο του για το περιβόητο Plan Χ μετάβασης στη Νέα Δραχμή γράφει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του Γιάννη Βαρουφάκη ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τέξας.

Οπως γράφει χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ «ήταν τον Μάρτιο του 2015 όταν ο Γιάννης Βαρουφάκης ζήτησε τη συνδρομή του σε ένα “εύθραυστο εγχείρημα”», ενώ σημειώνει την φιλία του πατέρα του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και του ιδίου με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Για το Plan X σημειώνει ότι αφορούσε «την προετοιμασία ενός προκαταρκτικού έκτακτου σχεδίου, κατ’εντολή του πρωθυπουργού, σε περίπτωση που η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να εγκαταλείψει το ευρώ».

Αναφέρει ότι «αναγκαστικά θα έπρεπε να προετοιμαστούν για το χειρότερο» καθώς ναι μεν ήταν αναμενόμενο ότι τα γεγονότα θα κορυφώνονταν στο τέλος Ιουνίου, ωστόσο ήταν ακόμα άγνωστο τι μορφή θα έπαιρνε αυτή η κλιμάκωση.

«Ηταν απαραίτητο να προετοιμαστούμε για το χειρότερο. Μαζί με μια μικρή ομάδα εργαστήκαμε για περίπου έξι εβδομάδες πάνω στο σχέδιο αυτό και καταθέσαμε ένα υπόμνημα με την ονομασία “Plan Χ”, τις πρώτες ημέρες του Μαΐου», εξηγεί ο καθηγητής.

Οπως προσθέτει μάλιστα ο Τζειμς Γκάλμπρεϊθ «είχε γίνει προσπάθεια για ένα περίγραμμα των μέτρων που ίσως θα έπρεπε να ληφθούν αλλά και των προβλημάτων που θα προέκυπταν».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «όλοι είχαν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε αν αναγκαζόταν να βγει από  το ευρώ αλλά και των κινδύνων που θα ακολουθούσαν αν γινόταν γνωστό το σχέδιο μας. Αυτός ήταν και ο λόγος που δουλέψαμε όσο το δυνατόν πιο διακριτικά και κυρίως μακριά από την Αθήνα».

«Στο τέλος ο Γιάννης Βαρουφάκης συζήτησε το περιεχόμενο της δουλειάς που είχαμε κάνει, με τον πρωθυπουργό, και εκείνος, όπως όλοι γνωρίζουν, πήρε την τελική απόφαση. Αυτή ήταν μια απόφαση που εναπόκειτο στον πρωθυπουργό», σημειώνει λέγοντας ότι ο ίδιος έφυγε από την Ελλάδα στις 7 Ιουλίου με ανάμεικτα συναισθήματα.