Για το σενάριο της συμμετοχής στην κυβέρνηση μίλησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Παρασκήνιο ανέφερε:

«Το σενάριο αυτό είναι επιστημονικής φαντασίας, το οποίο ανά διαστήματα φέρνουν κάποιοι στο προσκήνιο για την εξυπηρέτηση των δικών τους σκοπών. Η κυβέρνηση σήμερα ασκεί μία αδιέξοδη πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Στην διαπραγμάτευση δέχθηκε το λάθος μίγμα, μέτρα υπερφορολόγησης, κόφτη συντάξεων και μισθών, υπερταμείο εκποίησης όλων των περιουσιακών στοιχείων για 99 χρόνια και ουσιαστικά μη άμεση εφαρμογή ούτε της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012 για αναδιάρθρωση του χρέους. Είναι μία κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων».

Για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα ανέφερε: «Τα προβλήματα της χώρας είναι τόσο μεγάλα και πολυσύνθετα που δεν μπορούν να επιλυθούν από καμία κυβέρνηση μονοκομματική ή οριακής πλειοψηφίας. Απαιτείται μία νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων που θα εφαρμόζει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η χώρα εντός τριετίας να βγει από τα μνημόνια. Η ελληνική κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει συνεργασίες, δυστυχώς υπάρχουν πολιτικοί και κόμματα που συνεχίζουν και βάζουν πάνω από το εθνικό το κομματικό συμφέρον. Στην πολιτική πρέπει να ανοίγεις δρόμους στις κρίσιμες στιγμές και να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις χωρίς να αποδέχεσαι τα αδιέξοδα»

Για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών ο κ. Θεοχαρόπουλος επισήμανε: «Πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε, δεν είναι δυνατόν η χώρα να πηγαίνει σε εκλογές για τρίτη φορά σε διάστημα 18 μηνών και στις κάλπες για τέταρτη φορά αν συνυπολογιστεί και το δημοψήφισμα. Για να κάνει τι η ΝΔ; Να αναλάβει μόνη της την διακυβέρνηση ή να προχωρήσει και πάλι σε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας; Τα τόσο μεγάλα προβλήματα στην χώρα μας σήμερα δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο. Δυστυχώς φαίνεται ότι και η ΝΔ δεν έχει μάθει από τα λάθη της. Εμείς είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές και όποτε και αν γίνουν θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα και από την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, αλλά το θέμα δεν είναι το συμφέρον κάθε κόμματος αλλά το εθνικό συμφέρον σήμερα, και αυτό είναι η εθνική συνεννόηση».

Για το αν θα προχωρήσει το εγχείρημα της διεύρυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  και το πόσο ευχαριστημένος είναι από την πορεία διαλόγου με το Ποτάμι, τόνισε: «Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσει, τόσο σε επίπεδο πολιτικών όσο και σε επίπεδο κοινωνικών δυνάμεων και θεωρώ ότι η συμμετοχή και η συσπείρωση ολοένα και θα αυξάνεται. Παρουσιάζουμε την σύγχρονη κεντροαριστερή πρόταση, συγκεκριμένες προτάσεις, βαθιές τομές και ριζικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε κάθε τομέα πολιτικής, με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Η Επιτροπή Διαλόγου που συγκροτήθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ και άλλες δυνάμεις δημιουργεί νέες προσδοκίες στην ελληνική κοινωνία που δεν πρέπει να διαψευστούν. Μάλιστα αυτή την Δευτέρα στις 6 το απόγευμα πραγματοποιεί την πρώτη της δημόσια εκδήλωση για το πολιτικό σύστημα. Τα μέλη της επιτροπής διαλόγου είναι αποφασισμένα για ένα κοινό πόρισμα προγραμματικών θέσεων έως αρχές Ιουλίου. Όμως πρέπει να αποφασίσουν και όλες οι δυνάμεις, τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο τι θέλουν. Σήμερα δεν χωρούν παραγοντισμοί, μικροκομματικές περιχαρακώσεις, εγωισμοί, αμφισημίες και ταλαντεύσεις. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος όλοι θα κατανοήσουν ότι μόνο μία ευρεία συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο».