Φως στο μυστήριο των δύο off shore εταιρειών Rassadel και Torcasso, οι οποίες εμπλέκονται στην υπόθεση του Βατοπεδίου, έριξαν οι καταθέσεις του επικεφαλής της Επιτροπής για τη Καταπολέμηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Στ. Γκρόζου και του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αν. Γαβριηλίδη στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Με βάση τη μαρτυρία του κ. Γκρόζου, ο Νικόλαος Ζήγρας, εξάδελφος του Ακη Τσοχατζόπουλου είναι ο αρχικός ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Torcaso μέχρι το 2003.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω της εν λόγω εταιρείας αγοράστηκε το ακίνητο του πρώην Υπουργού στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ενώ πελάτης της για την αγορά ακινήτων ήταν και η Μονή Βατοπεδίου.

Ο κ. Γκρόζος κατέθεσε επίσης ότι από τις έρευνες που έκανε προκύπτει πως ο επιχειρηματίας Σαχπατζίδης δεν είναι δικαιούχος της εταιρείας.

Από την πλευρά του ο κ. Γαβριηλίδης κατέθεσε με σαφήνεια ότι πίσω από την εταιρεία Rassadel εντοπίζεται η Μονή Βατοπεδίου.

Σε ερώτηση σχετικά με τη διακίνηση μαύρου χρήματος δια της συγκεκριμένης off shore, ο κ. Γκρόζος έδωσε την απάντηση πως δεν εντοπίστηκε κάτι περισσότερο από τα 41 + 9 εκατ. ευρώ, τα οποία και κατατέθηκαν στην εταιρεία από την αγοραπωλησία του ολυμπιακού ακινήτου με τελικό δικαιούχο τη Μονή.

Αναφορικά με την επένδυση της Μονής σε εταιρείες της Marfin Investment Group, ο κ. Γαβριηλίδης δήλωσε ότι δεν είναι παράνομος ο δανεισμός χρημάτων από ένα όμιλο με στόχο την επένδυση σε εταιρείες του ίδιου ομίλου. Επίσης σημείωσε ότι δεν διαπιστώνεται χειραγώγηση κατά την επένδυση σε μετοχές της MIG και του ΟΤΕ.