Το αίτημα για εκλογές για να φύγει η κυβέρνηση είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στις αιτιάσεις περί αλλαγής γραμμής από την ηγεσία της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του υπ. Παιδείας για την υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, η οποία «χτυπάει τις οικογένειες ανέργων» ενώ έτσι «περιορίζεται το γνωστικό εύρος των μαθητών», όπως δήλωσε.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση προωθεί αυτή το έργο. Θα έπρεπε όλα τα σχολεία να προσφέρουν τις δυνατότητες του ενισχυμένου ολοήμερου» είπε ο αρχηγός της ΝΔ.

Όσον αφορά στο τι θα έκανε η ΝΔ για την Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως όσο βρισκόταν στην κυβέρνηση «είχαμε καταφέρει να μην έχουμε ουσιαστικά κενά στα σχολεία».

«Πρέπει να ξαναδούμε τη διαχείριση του ανθρωπινού δυναμικού στο υπ. Παιδείας. Πρέπει να επιστρέψουν στις τάξεις οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Η Ελλάδα έχει μεγάλο αριθμό δασκάλων και καθηγητών σε σχέση με τον πληθυσμό της. Υπάρχει καλύτερος τρόπος διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «υπάρχει ένας ταξικός πόλεμος της κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα», καθώς «εάν μπορούσε να κλείσει όλα τα ιδιωτικά σχολεία, θα το έκανε».

«Επιτυχία του κ. Τσίπρα στο Eurogroup ήταν η μόνιμη επιτήρηση»

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «δέσμευση για απομείωση του χρέους υπήρχε από το ’12. Αυτό που λέει ότι πέτυχε η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα συγκεκριμένο. Η ανακοίνωση του Eurogroup μιλάει για “υπό όρους και προϋποθέσεις η απομείωση του χρέους”».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «θετικό αλλά όχι κάτι καινούργιο» το γεγονός ότι ξεκίνησε η συζήτηση για το χρέος, καθώς «είχε ξεκινήσει από το Νοέμβριο του ’12».

«Ρητή δέσμευση για το χρέος δεν έχουμε πάρει. Καλό είναι να υπάρχει απομείωση του χρέους. Το θέμα είναι με τι κόστος και με τι συνέπειες», είπε και εξήγησε πως «υπάρχει μια δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%» για πάρα πολλά χρόνια. Όμως, «αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα για τόσα πολλά χρόνια δεν είναι επιτεύξιμα. Μπορούμε να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, αλλά όχι για τα επόμενα 15 χρόνια».

«Το 4ο μνημόνιο μπορεί να είναι ένα αέναο, συνεχές μνημόνιο», τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ, καθώς η «επιτυχία του κ. Τσίπρα ήταν η μόνιμη επιτήρηση». Όπως εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, «η συζήτηση για το χρέος ήταν ένα βολικό άλλοθι για τον κ. Τσίπρα ώστε να μην συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις που χει ανάγκη η ελληνική οικονομία για να γίνει ανταγωνιστική».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση Regling για το χρέος, καθώς τα σταθερά επιτόκια στην αποπληρωμή του χρέους «είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό».

Δεν μπορεί και δεν θέλει να κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις αυτή η κυβέρνηση

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα μέτρα που θα πλήξουν όλη την κοινωνία. Τα έμμεσα μέτρα θα επιβαρύνουν τους χαμηλόμισθους και τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας. Εμείς, μαζέψαμε τις δαπάνες του δημοσίου όταν βρισκόμασταν στην κυβέρνηση. Η διαφορά μας τότε ήταν λιγότερο από 1 δισ. ευρώ, δεν μπορούμε να τα συγκρίνουμε με τα τόσα δις. ευρώ που μας κόστισε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση μάς επέστρεψε στην ύφεση», τόνισε, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το αίτημα για εκλογές είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για το καλό του τόπου», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και ζήτησε ξανά εκλογές.

«Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις το θεωρώ ένα σωστό μέτρο επί της αρχής, αλλά υπάρχουν τρόπο να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι δαπάνες του Κράτους. Δεν συζητάμε ως ΝΔ για υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο. Η κυβέρνηση αυτή στο δημόσιο δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική παρέμβαση γιατί θέλει με το δικό της τρόπο να κλείσει το μάτι στους δημόσιους υπαλλήλους, δίνοντας αυξήσεις, ενώ δεν αντέχει το κράτος».

Αναφερόμενος στον «κόφτη» που θα μπει στις δαπάνες είπε ότι «κόφτης πάντα υπήρχε, ωστόσο το θέμα είναι από που θα γίνουν οι περικοπές, και αν θα κοπούν σπατάλες». Αναφερόμενος στον δημόσιο τομέα είπε: «Συζητάμε για καλύτερη κατανομή του προσωπικού στο δημόσιο, μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα με εξοικονόμηση πόρων και δυναμικού και με εκχώρηση δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα». Είπε ότι οι σύμβουλοι των υπουργών αμείβονται με υψηλές αμοιβές «για να μπορεί ο κ. Τσίπρας να διορίζει τον κάθε κύριο Καρανίκα με ένα φτωχό βιογραφικό»», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και αναφέρθηκε και στο θέμα της αξιολόγησης στο δημόσιο τονίζοντας πως «πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αξιολόγηση στο δημόσιο. Όλα αυτά έχουν πάει περίπατο από την κυβέρνηση Τσίπρα. Ακόμη και τα ΚΕΠ έχουν πρόβλημα. Δεν ξέρει και δεν θέλει να κάνει ο Τσίπρας ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις».

«Έχουμε χάσει κάθε έννοια των λέξεων με την συγκεκριμένη κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα, διότι γνώριζε πως οδηγούσε συνειδητά την Ελλάδα στο γκρεμό με την πολιτική του. Εμείς θα συνεχίσουμε να ζητάμε εκλογές με την ίδια ένταση γιατί θεωρούμε πως αυτή η κυβέρνηση κάνει κακό στον τόπο».

«Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο γιατί είπε ψέματα στους πολίτες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «εγώ δεν θα πω πράγματα που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε».

Υπογράμμισε ότι δεν αλλάζει τίποτε στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. «Θα συνεχίσουμε να ζητάμε εκλογές με ένταση. Δεν πρόκειται να περιοριστούμε σε αυτό, το αίτημα σηματοδοτεί την πρόθεσή μας να συγκρουστούμε με μία κυβέρνηση και να οικοδομήσουμε μία πλατιά συμμαχία με τους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επέρριψε ευθύνες στην Ευρώπη γιατί αποδέχεται το συγκεκριμένο μίγμα μέτρων αλλά και γιατί δεν έχει ανοίξει νωρίτερα η συζήτηση για το χρέος.

Απέδωσε στην στάση των ευρωπαίων το δημοψήφισμα για το Brexit και υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί η ισορροπία στην Ευρώπη.