«Σταθερά προσηλωμένη στο όραμα της Ευρώπης της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, η Ελλάδα, αγωνίστηκε και αγωνίζεται για μια Ευρώπη που δεν θα περιορίζεται σε κυρώσεις και τιμωρητικές πολιτικές, αλλά για μια Ευρώπη όπου θα πρυτανεύουν η δημοκρατία, η θεσμική ισοτιμία, η κοινωνική δικαιοσύνη», τονίζει στο μήνυμά του σήμερα, 9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Μια Ελλάδα που «βρέθηκε στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και, επιπρόσθετα, ήρθε αντιμέτωπη με τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων».

Ο κ. Κοτζιάς αναφερόμενος στην μακρά ιστορική διαδρομή της Ενωμένης Ευρώπης, σε πολιτικό και θεσμικό επίπεδο, μισό και πλέον αιώνα από τη διακήρυξη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, τονίζει ότι η Ευρώπη σήμερα καλείται να υλοποιήσει το όραμα για ένα καλύτερο μέλλον για τους πολίτες της, όντας αντιμέτωπη, όχι μόνον με σοβαρές οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά, κυρίως, με τις αξίες και τις αρχές στις οποίες βασίστηκε η δημιουργία της.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών «χρειάζεται να αποδείξει στην πράξη ότι διαθέτει στρατηγική σκέψη, δημοκρατικό, κοινωνικό και πολιτικό όραμα και γεωπολιτικό σχεδιασμό, έτσι ώστε να μπορεί να επιτελέσει τον παγκόσμιο ρόλο της». Και επισημαίνει ότι η χώρα μας «με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αναπτύσσει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας» και «ως ένας από τους παλαιότερους εταίρους της Ένωσης, θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες για την εμβάθυνση της ΕΕ, για ένα καλύτερο και δικαιότερο μέλλον για όλους τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους πολίτες, για μια Ευρώπη αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και σεβασμού των κρατών μελών».