Συγκρατημένη αισιοδοξία απορρέει τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το κυβερνητικό επιτελείο για κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και επί της αρχής συμφωνίες με τους θεσμούς μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Όλοι οι υπουργοί των οποίων το αντικείμενο εμπλέκεται στα δύο κείμενα συμφωνίας που είναι αντικείμενο επεξεργασίας στο Χίλτον παρελαύνουν στο Χίλτον, την ώρα που αδειάζει η κλεψύδρα για την επίτευξη μίας χρυσής τομής. Σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο έχει ήδη περάσει από το Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα για να πάρει συγκεκριμένες θέσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού βρίσκονται άπαντες στο κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν νέες εμπλοκές.

«Στόχος είναι να κλείσουμε μέχρι το πρωί της Τρίτης» αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ξεκάθαρη εντολή του Αλέξη Τσίπρα ήταν το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης πριν την αναχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών. Έκδηλη είναι η αγωνία στο κυβερνητικό επιτελείο για την ομαλή «προσγείωση» στις διαπραγματεύσεις, προκειμένου το ταξίδι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ να συνοδευθεί από έναρξη της συζήτησης για το χρέος, μετά την επικύρωση των συμπεφωνηθέντων. Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί να καταλήξει άμεσα σε δύο διαφορετικά κείμενα (ένα με τις ευρωπαϊκές πηγές και ένα με το ΔΝΤ), στα οποία θα υπάρχει συμφωνία σε όλα τα επιμέρους μέτρα, αλλά θα διαφέρουν ως προς την εκτίμηση των θεσμών για τη δημοσιονομική τους επίπτωση και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα φέρουν το 2018.

Ωστόσο, την ίδια ώρα για τα θέματα που απομένουν σε εκκρεμότητα, στόχος του πρωθυπουργού είναι μετά το κλείσιμο του πλαισίου συμφωνίας με τα δύο κείμενα, να επιχειρήσει να βρει λύσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται το προσεχές διάστημα και ειδικά εάν δεν έχουν κλείσει όλα έως τις 22 Απριλίου και το προγραμματισμένο Eurogroup, ότι ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει νέο μαραθώνιο επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης σε έκτακτο Eurogroup πριν το Πάσχα.

Πάντως, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χθες εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στο ΔΝΤ για την αδιάλλακτη στάση του, υπογραμμίζουν την δήλωση της Λαγκάρντ ότι δεν υπάρχει πρόθεση κωλυσιεργίας, καθώς κάτι τέτοιο ουσιαστικά, όπως σημειώνουν, αποκλείει το σενάριο δημοσιονομικής ασφυξίας σε ένα deja vu του καλοκαιριού του 2015.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, με το τελευταίο αγκάθι να παραμένουν οι περικοπές στις επικουρικές, αν και στο εν λόγω θέμα έχει επιτευχθεί σημαντική σύγκλιση. Αντίθετα, αγκάθια παραμένουν στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με το κουαρτέτο και κυρίως το ΔΝΤ να επιμένει σε πώληση όλων σχεδόν των κόκκινων χαρτοφυλακίων σε distress funds, ενώ η ελληνική πλευρά ζητά ευνοϊκή μεταχείριση τριετίας για τα χαμηλότερα στρώματα.

Το πρωί της Τρίτης και ανάλογα με την πορεία των ολονύχτιων διαπραγματεύσεων αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στην εξ’ αναβολής εβδομαδιαία σύσκεψη που λαμβάνει χώρα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Τέλος, περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και την ατζέντα ενόψει της συζήτησης για την Εξεταστική αναφορικά με τα θαλασσοδάνεια αναμένεται να δώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.