Αναφερόμενος στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών και στο σχέδιο για εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από τη χώρα μας στη Γερμανία (που συζητήθηκε χθες και με τον υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας κ. Σ. Καπφέρερ) ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τόνισε πάντως ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη γερμανική πλευρά για τέτοιου είδους επενδύσεις και ότι έχουν ξεκινήσει συζητήσεις και με ξένες τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Η συμμετοχή ξένων επενδυτών και ξένων τραπεζών, δίπλα σε Έλληνες επενδυτές και ελληνικές τράπεζες, διασφαλίζει τη βιωσιμότητα τέτοιων σχημάτων», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι το σχέδιο εντάσσεται στη γενικότερη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για ενίσχυση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιωτικούς πόρους.

Όσον αφορά τα αυθαίρετα ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ο χρόνος που θα διαρκεί η αναστολή της κατεδάφισης των αυθαιρέτων για όσους ιδιοκτήτες ενταχθούν στη ρύθμιση θα είναι εύλογος και τα πρόστιμα θα είναι λογικά.