Την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, προκάλεσαν οι αγριότητες των σκοπιανών αστυνομικών στην Ειδομένη που δεν δίστασαν να πυροβολήσουν με πλαστικές σφαίρες μέσα σε ελληνικό έδαφος.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της ΠΓΔΜ αδιανόητη και απαράδεκτη και υπογράμμισε πως με τέτοιες συμπεριφορές η γειτονική χώρα δεν έχει θέση ούτε στην ΕΕ, ούτε στο ΝΑΤΟ.

«Χώρες όπως η ΠΓΔΜ που φιλοδοξούν να μπουν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά συμπεριφέρονται αδιανόητα στους πρόσφυγες είναι βέβαιο οτι δεν έχουν θέση στην ΕΕ»

Ο κ. Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι πρέπει να συμπεριφερθούμε στους πρόσφυγες με ανθρωπισμό.

«Αν δεν υπάρξει αλληλεγγύη υπάρχει κίνδυνος η ΕΕ να κάνει πίσω σε όλες τις προόδους», είπε και έκανε λόγο για φοβικά σύνδρομα.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης θα δει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αναμένεται να εκφράσει τη στήριξή του σε μία κρίσιμη συγκυρία, καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Οι δύο πρωθυπουργοί θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για το μέλλον της Ευρώπης και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Η κυβέρνηση Κόστα, την οποία στηρίζει η πορτογαλική αριστερά, θεωρείται εκ των συμμάχων της ελληνικής κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την αντίθεση με τις πολιτικές λιτότητας και στην προώθηση ευρωπαϊκής λύσης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό η βοήθεια της Πορτογαλίας προς την Ελλάδα εκφράστηκε από την αρμόδια υπουργό Μαργκερίτα Μάρκες που βρέθηκε χθες στην Αθήνα και δήλωσε ότι η χώρα της θα δεχθεί 10.000 πρόσφυγες στο έδαφος της.