Να χτίσει ένα τείχος προστασίας προκειμένου να αποτρέψει τυχόν αστάθμητους παράγοντες που μπορούν να τινάξουν στον αέρα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συζήτηση για το χρέος αλλά και να δώσει μία αναπτυξιακή νότα αισιοδοξίας επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με την Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος και των επιπτώσεών του.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η διαπραγμάτευση έχει μπει στην τελική ευθεία, πεποίθηση η οποία ενισχύθηκε την Τετάρτη και από την απάντηση του Ντέκλαν Κοστέλο σε ενημέρωση της ελληνικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση μελών του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Κοινοβουλίου: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί συμφωνία και έχει πάψει να ζητά πράγματα πέραν των όσων έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο, σημείωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος του Απρίλη.

Ωστόσο, θέλοντας να προλάβουν τυχόν «ατυχήματα» που θα στείλουν στις καλένδες το χρονοδιάγραμμα του Μαξίμου για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα, ο πρωθυπουργός επαναθερμαίνει την εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου, εγχείρημα το οποίο είχε ξεκινήσει ήδη εδώ και έναν χρόνο στοχεύοντας στον «εκδημοκρατισμό» των εποπτικών αρχών των προγραμμάτων προσαρμογής.

«Η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση, θα συμβάλει στην προστασία του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα, καθώς και στη διαφάνεια της διαδικασίας» σημείωσε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ο άμεσος στόχος της έμμεσης αλλά υπαρκτής εμπλοκής του μοναδικού Σώματος αιρετών στη διαδικασία είναι η άμεση και επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Στα θετικά της χθεσινής συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα προσμετράται και η σαφής αναφορά της αντιπροσωπείας στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους ως σημαντικό στοιχείο για τη ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Είμαι ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος με την αποφασιστικότητα του πρωθυπουργού να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που η κυβέρνησή του πήρε από την άποψη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών στόχων και να ακολουθήσει μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εμείς ελπίζουμε ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους. Μια θετική και ταχεία ολοκλήρωση θα βοηθήσει επίσης να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα που χρειάζονται για την ανάκαμψη και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Θα πρέπει τώρα να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση» σημείωσε χαρακτηριστικά εξερχόμενος της συνάντησης ο πρόεδρος της Επιτροπής ECON Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Διαπλοκής… συνέχεια από Παπαγγελόπουλο και Μαξίμου

Την ίδια ώρα πάντως, τα απόνερα της μετωπικής σύγκρουσης στη Βουλή για τη διαπλοκή, διαφαίνεται ότι θα συνεχίσουν για μέρες να απασχολούν την επικαιρότητα. Σήμερα στις 11:00 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προσέρχεται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με διάθεση, σύμφωνα με συνεργάτες του, να πει όσα δεν μπορούσε λόγω του περιορισμένου χρόνου να καταθέσει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.

Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να απορρίψει εκ των προτέρων το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία και τα capital controls, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να κάνουν λόγο για αντιπερισπασμό στην πρόταση της κυβέρνησης να διερευνήσει τα θαλασσοδάνεια και τα οικονομικά σκάνδαλα. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως είναι γνωστό ότι τα capital controls επιβλήθηκαν στη χώρα ως προσπάθεια να χειραγωγηθεί το δημοψήφισμα. Τονίζουν ότι ο λαός το γνωρίζει αυτό και πως η κυβερνητική πολιτική έχει εγκριθεί με εκλογές τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τα capital controls.

Παράλληλα, όπως φαίνεται στο κυβερνητικό επιτελείο δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν να ξεχαστούν τα ερωτήματα που άφησε αναπάντητα, όπως τονίζουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο καλούν εκ νέου να απαντήσει ποιες υπηρεσίες πλήρωνε η Νέα Δημοκρατία στον κατηγορούμενο Μαυρίκο έναντι αδράς αμοιβής.

Ενημέρωση της ΚΟ εν μέσω αμφιβολιών

Το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της συσπειρωτικής κοινοβουλευτικής μάχης για τη διαπλοκή αλλά και των ανησυχητικών αποστάσεων που φαίνεται να τηρεί μερίδα βουλευτών που πρόσκεινται στην κίνηση των 53 από τη συμφωνία με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Με το σχέδιο νόμου να βρίσκεται από την Τετάρτη στη Βουλή, η ΚΟ θα ενημερωθεί για όλες τις πτυχές της διαχείρισης των προσφυγικών ροών. Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο συμπερασμάτων της Πολιτικής Γραμματείας «πέρασε» κατά πλειοψηφία στις αρχές της εβδομάδας, με τέσσερα στελέχη της να μην το ψηφίζουν.