«Έχουμε πει ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε ούτε δόλια, ούτε βίαια μέσα, αυτό αντιστοιχεί στη δική μας αντίληψη», επισήμανε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας στα σενάρια που αναφέρουν ότι αποχώρηση ΜΚΟ από την Ειδομένη αποσκοπεί έμμεσα στο να αναγκαστούν οι πρόσφυγες να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Φάμελλος, η Ειδομένη δεν αποτέλεσε επιλογή του ελληνικού κράτους, οι ΜΚΟ λειτουργούν αυτόνομα και δεν μπορεί -όπως είπε- το ελληνικό κράτος να τις υποχρεώσει να παραμείνουν στην περιοχή, ενώ έκανε γνωστό ότι δεν αποχώρησαν όλες οι ΜΚΟ και οι εθελοντικές οργανώσεις από τον καταυλισμό.

Υπενθύμισε ότι υπάρχει και η δήλωση που λέει ότι αν προκύψει πρόβλημα σίτισης στην Ειδομένη, θα βοηθήσει ο στρατός, επανέλαβε ότι με ταχύτατους ρυθμούς ετοιμάζονται και άλλα κέντρα φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα και κάλεσε τους δημάρχους να δηλώσουν έναν χώρο, ώστε –όπως είπε– να μοιραστεί αναλογικά το φορτίο της φιλοξενίας. «Ο πληθυσμός που σήμερα είναι μέσα στην Ελλάδα των 50.000 προσφύγων δεν αποτελεί πρόβλημα. Για όνομα του Θεού, έχουμε δυνατότητα να βοηθήσουμε πολλούς περισσότερους κατατρεγμένους συνανθρώπους μας», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Εξάλλου, σχολιάζοντας τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις τις Βρυξέλλες, τις χαρακτήρισε προσβολή της Δημοκρατίας και χτύπημα κατά της ανθρώπινης ζωής, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν πανικό στις ηγεσίες των χωρών. Υπογράμμισε ότι με αφορμή τα αιματηρά γεγονότα στο Βέλγιο ελλοχεύει ο κίνδυνος να γίνει η Ευρώπη περισσότερο συντηρητική, αλλά και μια ευκαιρία. Να δοθεί, όπως είπε, από τις κυβερνήσεις των χωρών – μελών προτεραιότητα στη Δημοκρατία, στην ισονομία και στον ανθρωπισμό και όχι στα κέρδη, στις τράπεζες και στα χρηματιστήρια.