Στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών προχώρησαν στη ΝΔ καταλήγοντας στο πολιτικό συμπέρασμα πως «σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός είναι πιο εξασθενημένος και σίγουρα ενισχυμένη είναι η ΝΔ».

Πηγές της ΝΔ επεσήμαναν πως «ο Αλέξης Τσίπρας για περίπου 8 ώρες δέχθηκε σκληρή κριτική, κυρίως, αλλά όχι μόνο, για τη σημερινή κατάσταση» ενώ υπενθύμιζαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που από την αρχή επεδίωξε την πραγματοποίηση της σύσκεψης αυτής πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως «ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση οδηγήθηκαν να δεχθούν τις περισσότερες προτάσεις της ΝΔ στο μεταναστευτικό». Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ΝΔ κάνουν λόγο για αποδοχή από την πλευρά του πρωθυπουργού θέσεων με τις οποίες είχε εκφράσει κατά το παρελθόν την έντονη αντίθεσή του όπως είναι η αύξηση των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, ο αυστηρός και αποτελεσματικός διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, καθώς επίσης, και το ζήτημα της ενίσχυσης της ασφάλειας των συνόρων.

«Ο κ. Τσίπρας που μπήκε στο προεδρικό μέγαρο είναι ίδιος με τον Τσίπρα που βγήκε από το προεδρικό μέγαρο; Εκεί μέσα πέρασε οκτώ δύσκολες ώρες, με μια σκληρή κριτική από όλα τα κόμματα και αναγκάστηκε να δεχθεί σειρά προτάσεων με τις οποίες διαφωνούσε πριν λίγες μέρες» επεσήμαναν χαρακτηριστικά στη Συγγρού.

Στη ΝΔ τονίζουν πως η ΝΔ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες δεν βρίσκονται όλες στο κοινό ανακοινωθέν, όπως είναι η άμεση διαμόρφωση και εκκίνηση εφαρμογής ευρωπαϊκού και όχι εθνικού προγράμματος επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους, με ευθύνη των ευρωπαϊκών αρχών, όπως είναι η Frontex.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και στη Συγγρού αμέσως μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τόνιζαν πως διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ξεκαθάριζαν όμως πως «ο πρωθυπουργός πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα έχοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο οφείλει να υπερασπιστεί με επιτυχία και να φέρει πίσω απτά αποτελέσματα». Την ίδια ώρα στη ΝΔ χαρακτήριζαν ως σημαντικό το γεγονός ότι στο ανακοινωθέν διατυπώθηκαν και οι προβληματισμοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες της.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.