Επιβάλλεται ο διάλογος και η συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες για τα hotspots όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του συνδυασμού της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής, ο Γ. Σγουρός, προκειμένου να αποφευχθούν «οι διαξιφισμοί στις τοπικές κοινωνίες».

Ο κ. Σγουρός σημειώνει ότι αυτό προϋποθέτει τη στενή συνεργασία της κυβέρνησης με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση και τους δήμους, όπως συνέβη για το κλειστό γυμναστήριο στο Παλαιό Φάληρο και στο Ελληνικό αλλά «δυστυχώς όχι και στο Σχιστό, όπου η τοπική αυτοδιοίκηση στον ευρύτερο Πειραιά δήλωνε πλήρη άγνοια για το θέμα».

Όπως επισημαίνει, οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας (και που πρέπει να τηρηθούν για τη δημιουργία ανθρώπινων χώρων καταγραφής και υποδοχής) και η καθυστέρηση υλοποίησης αυτών, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ενημέρωση και τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες. Καταλήγει, δε, με τη βεβαιότητα ότι ο Πειραιάς, «απάνεμο λιμάνι των Ελλήνων της προσφυγιάς, παρά τις όποιες παραφωνίες έχουν ακουστεί, είναι βέβαιο ότι θα υποδεχτεί τους πρόσφυγες πολέμου με αίσθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».