Σε μία λύση πακέτο Ασφαλιστικού και Φορολογικού, με έντονο το άρωμα πολιτικής διαπραγμάτευσης σε επίπεδο ηγετών και με εμφανή την πρόθεση ενός προγράμματος «αντίβαρου» στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης προσανατολίζεται το Μέγαρο Μαξίμου λίγες ώρες μετά την αναχώρηση των επικεφαλής της τρόικας, αφού ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος διερευνητικών επαφών. Αυτό είναι και το μήνυμα που εξέπεμψε εξάλλου και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μετέβη εσπευσμένα στο Λονδίνο, όπου συναντήθηκε με την Άγκελα Μέρκελ, με τη ρητορική των δύο ηγετών και την έμμεση σύνδεση προσφυγικού και αξιολόγησης να υποδεικνύει και την γεωπολιτική διάσταση που λαμβάνει η διαπραγμάτευση.

Παρά τις αδιαμφισβήτητη ύπαρξη διαφωνιών τόσο για το Ασφαλιστικό, όσο και για το ύψος του δημοσιονομικού κενού της τριετίας 2016-2018, τόσο στελέχη της κυβέρνησης όσο και πηγές των Βρυξελλών εκφράζουν την αισιοδοξία τους με… αστερίσκους για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Αν με ρωτούσατε αν είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα που τέλειωσε αυτή η φάση των διαπραγματεύσεων ή τη Δευτέρα που ξεκινούσε, θα σας έλεγα ότι είμαι σήμερα» σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για «σημεία στα οποία υπάρχει σύγκλιση και άλα στα οποία χρειάζεται περισσότερος χρόνος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο». Την ίδια ώρα πηγή των Θεσμών έλεγε μετά τη συνάντηση ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή το monentum για να ολοκληρώσουμε σύντομα την αξιολόγηση».

Το κουαρτέτο είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στις 15 Φλεβάρη, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα κατά πόσο θα υπάρξει πλήρης τήρηση του χρονοδιαγράμματος ή θα προκύψουν και νέες καθυστερήσεις.

Δεδομένο είναι πάντως, πως στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σημάνει συναγερμός καθώς επεξεργάζονται όλα τα μηνύματα που αποκόμισαν από το κουαρτέτο προκειμένου να χαραχτεί η νέα επικοινωνιακή πολιτική, καθώς η κόκκινη γραμμή των κύριων συντάξεων φαίνεται πως θα υποχωρήσει – άγνωστο ακόμα σε ποιο βαθμό – στο βωμό της εξεύρεσης ενός έντιμου συμβιβασμού. Οι πρώτες πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για σκέψεις για τις υψηλές κύριες συντάξεις και μειώσεις στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να ανοίξει η προνομιακή συζήτηση για το χρέος. Για αυτό το λόγο, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ είναι που φέρνει τις μεγαλύτερες αντιστάσεις για το Ασφαλιστικό, το ίδιο το Ταμείο μετατρέπεται σε σύμμαχο της κυβέρνησης αναφορικά με το χρέος, αφού συναρτά άρρηκτα τα δύο ζητήματα.

Την ίδια ώρα από το Μαξίμου απορρίπτουν κατηγορηματικά τόσο τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση υπό το βάρος των μέτρων και των εκτεταμένων κοινωνικών αντιδράσεων, όσο και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει νωπή λαϊκή εντολή για υλοποίηση της συμφωνίας με «κοινωνική ευαισθησία» και είναι συμπαγής. Η πρόταση για δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό, η οποία έχει πέσει στο τραπέζι συγκεντρώνει απειροελάχιστες πιθανότητες, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως δεν υπάρχει ένα τέτοιο περιθώριο και δεν βρίσκεται η κυβέρνηση σε αντίστοιχο πολιτικό χρόνο με τον Ιούνιο του 2015. Ωστόσο, αν και η κυβερνητική πλειοψηφία παρά την ανησυχία που εκφράζεται, είναι ενήμερη και δεν έχουν εντοπιστεί «επίφοβοι» βουλευτές, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που προκρίνουν ακόμα και μία «ηρωική έξοδο» στην περίπτωση παντελούς αδιαλλαξίας από την πλευρά των πιστωτών.

Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως, αφήνουν εκ νέου αιχμές για σενάρια που υποκινούνται από συγκεκριμένα κέντρα και πολιτικές δυνάμεις. «Το έχουμε ξαναζήσει το σενάριο αυτό στο παρελθόν από πολιτικούς κύκλους, ο οποίοι -όπως φαίνεται- δεν πολυσυμπαθούν τις δημοκρατικές διαδικασίες. Καλώ λοιπόν, για μία ακόμη φορά, τους εταίρους της κυβέρνησης Παπαδήμου να σταματήσουν τις προκλητικές δηλώσεις και να ξεχάσουν κάθε φαντασίωση υπόγειων διαδρομών προς την εξουσία, όταν έχουν τσαλακώσει επανειλημμένα στο παρελθόν τον όρο “Δημοκρατία”», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Βγαίνει από το συρτάρι το παράλληλο πρόγραμμα

Την ίδια ώρα έκδηλη είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει εν μέρει ατζέντα και να δείξει το «κοινωνικό πρόσημο» της διακυβέρνησης Τσίπρα εκτός των μνημονιακών πλαισίων, μέσα από την εφαρμογή σημαντικών διατάξεων του αποκαλούμενου παράλληλου προγράμματος. Μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προχωρούν κανονικά για νομοθέτηση όλες οι διατάξεις του υπουργείου Υγείας που είχαν ενταχθεί στο Νομοσχέδιο για την Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προχωρούν κανονικά για νομοθέτηση όλες οι διατάξεις του Υπουργείου Υγείας που είχαν ενταχθεί στο Νομοσχέδιο για την Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Οι διατάξεις αυτές είναι:

1. Υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών αλλά και ευπαθών ομάδων (π.χ. έγκυες, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, ψυχικά ασθενείς, και τοξικοεξαρτημένοι ανεξαρτήτως του νομικού καθεστώτος στο οποίο βρίσκονται και της κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα)

2. Διευκόλυνση προσλήψεων και κίνητρα στελέχωσης με στόχο την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στις άγονες περιοχές.

3. Άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν τους ειδικευόμενους να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την κάλυψη θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία (ειδικά της επαρχίας).

4. Μέτρα διευκόλυνσης των κρίσεων των γιατρών του ΕΣΥ έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις.

5. Διευκόλυνση της διαδικασίας μετατάξεων- μεταθέσεων των γιατρών και του προσωπικού εντός του ΕΣΥ.

6. Ρυθμίσεις των εφημεριών των γιατρών και του επιστημονικού προσωπικού με στόχο την ασφαλέστερη εφημεριακή κάλυψη των νοσοκομείων.

7. Αναδιοργάνωση των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων των γιατρών του ΕΣΥ για την ταχύτερη διερεύνηση και διεκπεραίωση των υποθέσεων (χρηματισμός, διαφθορά κτλ.).

8. Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού του ΕΚΑΒ.

9. Διαφανής διαχείριση λίστας χειρουργείου για την έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (φακελάκι) εξυπηρέτηση των πολιτών.
10. Σύσταση Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.

11. Ίδρυση Νοσοκομείου Θήρας μέσω ΑΕΜΥ Α.Ε.

12. Ρυθμίσεις θεμάτων ΕΟΠΥΥ. {Π.χ. παράταση συμβάσεων παρόχων (γιατρών, διαγνωστικών εργαστηρίων, κλινικών, οδοντοτεχνιτών κτλ).

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις σε συνδυασμό με την αυξημένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2016 και τις προσλήψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό θα έχουν ως αποτέλεσμα την αισθητή βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας μέσα στο 2016.