Να βάλει τέλος στα διακινούμενα σενάρια για πρόωρες εκλογές και πολιτικές εξελίξεις διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με αφορμή τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά επιχείρησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Η κα Γεροβασίλη σε ερώτηση δημοσιογράφου ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα πρόωρων εκλογών, οικουμενικής ή ανασχηματισμού αυτή την ώρα ενώ επιτέθηκε στη στάση που τηρεί η αντιπολίτευση, τονίζοντας πως ενώ μεν στήριξαν τη συμφωνία σήμερα αντιτίθεται. Παράλληλα, υπογράμμισε πως προσφυγή στις κάλπες για μία νεοεκλεγμένη κυβέρνηση θα δημιουργούσε πρόβλημα όχι στο ΣΥΡΙΖΑ ή την κυβέρνηση αλλά στη χώρα, καθώς θα οδηγούσε σε νέα αποσταθεροποίηση. Η κυβερνητική εκπρόσωπος κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για μικροκομματικά συμφέροντα και τα κάλεσε να συνεισφέρουν και να πουν αλήθεια.

«Απαιτήσεις που να επιβάλλουν συναινέσεις, προφανώς δεν υπάρχουν», είπε αναφορικά με το εάν οι δανειστές απαιτούν να ψηφιστεί το ασφαλιστικό και από άλλα κόμματα, ενώ απηύθυνε προσκλητήριο λέγοντας ότι για την κυβέρνηση «οποιαδήποτε ενίσχυση της διαπραγματευτικής προσπαθείας κρίνεται αναγκαία. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να πάει μόνη της».

Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των αγροτών η κα Γεροβασίλη υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τους φόβους των αγροτών, διευκρινίζοντας ωστόσο πως στις τάξεις τους έχουν παρεισφρύσει ακραία στοιχεία που επιχειρούν να «εκμεταλλευθούν το αγροτικό κίνημα για εξυπηρέτηση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων», συσχετίζοντας μάλιστα τις ακραίες εκφράσεις αντιδράσεων και τους προπηλακισμούς σε προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης λόγω των εξελίξεων στο πεδίο της πάταξης της διαφθοράς, φοροδιαφυγής και την δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών. «Η θέση είναι διάλογος, διάλογος, διάλογος και αυτή είναι η πολιτική διαφορά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπάρχουν συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την αγωνία του αγροτικού κόσμου. Αν υπάρχουν προτάσεις θα συζητηθούν. Είναι προφανές όμως δεν σχετίζονται αυτές οι προσπάθειες για την πραγματική αγωνία των αγροτών» συμπλήρωσε.

Είναι προς όφελος όλων ένας ειλικρινής διάλογος με τους αγρότες χωρίς τελεσίγραφα πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σε ερωτήσεις για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση η κα Γεροβασίλη χωρίς να μπει σε επιμέρους λεπτομέρειες τόνισε πως μέχρι την Παρασκευή που θα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών του κουαρτέτου με τους αρμόδιους υπουργούς θα έχει αποκρυσταλλωθεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να περάσει στο δεύτερο στάδιο που είναι η συζήτηση για το χρέος, προσδιορίζοντας το στόχο της κυβέρνησης για τα μέσα Μαρτίου.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αφού τελειώσει αυτή τη βδομάδα η διαδικασία, στη συνέχεια θα φύγουν και θα επανέλθουν για δυο εβδομάδες, ώστε το Μάρτιο να έχουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Επανέλαβε δε, πως στόχος της κυβέρνησης αλλά και των δανειστών στην πλειοψηφία τους είναι να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Η κα Γεροβασίλη σημείωσε χαρακτηριστικά πως δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, τονίζοντας πως επί τάπητος τίθενται το Ασφαλιστικό, το Μεσοπρόθεσμο για την τριετία 2016-2018, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και μία συνολική φορολογική μεταρρύθμιση «με γνώμονα ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, αναδιανεμητικο προς όφελος των ασθενέστερων στρωμάτων».