Στην τελική ευθεία μπαίνει η ανάδειξη νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία και οι δύο μονομάχοι ρίχνουν το βάρος τους στη βόρεια Ελλάδα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα βρεθεί εκεί σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη όπου με τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή θα έχει επαφές με τοπικά κομματικά στελέχη και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ αντίστοιχες συναντήσεις θα έχει αύριο και μεθαύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μάλιστα θα παρακολουθήσει από το Θερμαϊκό τις εορταστικές εκδηλώσεις των Θεοφανείων.

Στην Κεντρική Μακεδονία -μαζί με την Αττική- βρίσκεται σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα όλης της χώρας, δηλαδή περίπου 200.000 από τους 404.000 των νεοδημοκρατών που ψήφισαν στον πρώτο γύρο και έχουν δικαίωμα να ξαναψηφίσουν σε έξι ημέρες.

Οι ψήφοι της συγκεκριμένης περιφέρειας θα είναι καθοριστικοί για το τελικό αποτέλεσμα όπου ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε λάβει και τις περισσότερες από τις 82.028 συνολικά ψήφους του.

Ταυτόχρονα τη δυνατότητά του να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα «επαναπατρίζοντας» στη γαλάζια παράταξη τους ψηφοφόρους που χάθηκαν στις τελευταίες αναμετρήσεις προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ημέρες προ των επαναληπτικών εκλογών της 10ης Ιανουαρίου, περιγράφοντας ταυτόχρονα τον αντίπαλό του Ευάγγελο Μεϊμαράκη ως «προσωρινή» επιλογή. Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης προβάλλει το «κοινωνικό πρόσωπό» του καταλογίζοντας στον κ. Μητσοτάκη ότι η απόλυση καθαριστριών και σχολικών φυλάκων δεν συνιστά «μεταρρύθμιση».

Ο κ. Μεϊμαράκης επιλέγει πολιτική υψηλών τόνων στην τελευταία στροφή προ των εκλογών της 10ης Ιανουαρίου, επιχειρώντας μάλιστα να αποδομήσει τη μεταρρυθμιστική ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί αποτελεί μεταρρύθμιση η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση των εσόδων της Αυτοδιοίκησης και την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων. Ή γιατί αποτελεί αυτοτελή μεταρρύθμιση η απόλυση των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων;» τόνισε σε συνέντευξή του  επικρίνοντας τις πολιτικές που εφάρμοσε ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όσοι από τους 404.000 ψηφοφόρους του πρώτου γύρου ψηφίσουν και την ερχόμενη Κυριακή, υποχρεούνται να το κάνουν στο ίδιο εκλογικό κέντρο που ψήφισαν και στις 20 Δεκεμβρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίδειξη επισήμου αποδεικτικού δημοσίου εγγράφου για ταυτοπροσωπία (Αστυνομική Ταυτότητα, Δίπλωμα οδήγησης, Διαβατήριο). Δεν απαιτείται να δώσουν νέο αντίτιμο συμμετοχής, αφού τα 3 ευρώ που πλήρωσαν στον πρώτο γύρο, ισχύουν και για τον δεύτερο. Οι κάλπες και πάλι θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.