Κρίσιμες αναφορές του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε σημερινή συνέντευξή του στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, όπως αυτή για το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό πρόγραμμα και εκείνη σχετικά με το ασφαλιστικό, επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης, καταδεικνύοντας έτσι και ότι η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης «εκθέτει» τα ίδια τα κόμματα αυτά.

Ειδικότερα, επισημαίνουν ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ και να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δεύτερον, επισημαίνουν ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίζεται επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο να εξευρεθούν ισοδύναμα στο ασφαλιστικό, αντί για περικοπές συντάξεων.

Κατόπιν τούτου, οι ίδιες πηγές σχολιάζουν ότι το γεγονός αυτό εκθέτει ιδιαίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν αρνηθεί να στηρίξουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης στο θέμα του ασφαλιστικού, ώστε να αποτραπούν περικοπές σε συντάξεις. Αντί γι’ αυτό -τονίζουν οι ίδιες πηγές- προτιμούν να κινδυνολογούν, υποστηρίζοντας, ψευδώς, ότι η συμφωνία καθιστά την περικοπή των συντάξεων υποχρεωτική. Και το κάνουν -όπως συμπληρώνουν- επειδή, προφανώς, πιστεύουν ότι θα ωφεληθούν πολιτικά από μια ενδεχόμενη περικοπή των συντάξεων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε κάτι τέτοιοι στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Οι επίμαχες δηλώσεις του Ντομπρόφσκις

Στην εν λόγω συνέντευξή του στο ΜΝΙ, στα αποσπάσματα της οποίας παραπέμπουν οι πηγές της κυβέρνησης, ο κ. Ντομπρόφσκις αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να καθορίσει το εάν θα συμμετέχει ή όχι το Ταμείο και ότι το ΔΣ του ΔΝΤ είναι αυτό που θα αποφασίσει.

Για το εάν θεωρεί ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορετικές αντιλήψεις ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ για το πώς θα αντιμετωπιστεί η βιωσιμότητα του χρέος ή υπάρχει επιλογή για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Ντομπρόφσκις αφήνει να εννοηθεί ότι εάν ΔΝΤ και ΕΕ δεν συμφωνήσουν στη βιωσιμότητα του χρέους και στον τρόπο επίλυσής του, είναι οι χώρες-μέλη του ευρώ που στο τέλος θα αποφασίσουν ποια πρόταση θα υιοθετηθεί.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει μεγάλες διαφορές στην αξιολόγηση, ότι φυσικά υπάρχουν διαφορές και πως όμως δεν θα δώσει υπερβολικές διαστάσεις στις διαφορές, για να σημειώσει όμως ότι «είναι οι χώρες της Ευρωζώνης αυτές που θα αποφασίσουν».

Σχετικά με το γεγονός ότι η κυβέρνηση λέει πως δεν θα αποδεχτεί περικοπές σε κύριες συντάξεις και αντιπροτείνει αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, και στο ερώτημα εάν συμφωνεί με αυτό το αντίμετρο, εφόσον παράγει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ο κ. Ντομπρόβσκις απαντά μεταξύ άλλων πως «είμαστε ακόμα σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές» και ότι «μέσα από τα απαραίτητα μοντέλα θα αξιολογήσουμε την οικονομική επίπτωση διάφορων σεναρίων-μεταρρυθμίσεων και θα συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση».