Στις προτεραιότητες της τρέχουσας λουξεμβουργιανής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ επικεντρώθηκε η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νίκου Ξυδάκη με τον πρέσβη του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα Κριστιάν Μπιβέρ.

Οι προτεραιότητες του Λουξεμβούργο, που ανέλαβε την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου μέχρι το τέλος του έτους, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Λετονία, διαρθρώνεται σε επτά άξονες: 1) την τόνωση των επενδύσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, 2) την εμβάθυνση της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ, 3) τη διαχείριση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας, 4) την αναζωογόνηση της ενιαίας αγοράς με έμφαση στην ψηφιακή της διάσταση, 5) την ένταξη της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ σε ένα παγκόσμιο και διαφανές πλαίσιο, 6) την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και 7) την ενδυνάμωση της παρουσίας της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή.

Επίσης, ο κ. Ξυδάκης και ο κ. Μπιβέρ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καθώς και στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό ζήτημα, με φόντο τις σχετικές αποφάσεις της άτυπης μίνι-συνόδου κορυφής της ΕΕ, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.