Δεν έχει τέλος το εσωκομματικό θρίλερ με το αντίτιμο το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν όσα νέα μέλη θελήσουν να μετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής υπό την ευρεία σύνθεσή της με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων για μία ακόμη φορά δεν κατάφερε να απαντήσει στο ερώτημα, που αποτελεί πλέον το πεδίο της μεγαλύτερης σύγκρουσης των δύο «μπλοκ», καθώς εκτιμάται από όλους τους υποψηφίους ότι εν πολλοίς θα κρίνει και το αποτέλεσμα της εσωκομματικής διαδικασίας.

Έτσι, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση που ανέβασε κατακόρυφα το «γαλάζιο» πολιτικό θερμόμετρο για έξι ολόκληρες ώρες, τα μέλη της ΚΕΦΕ αποφάσισαν να… αναβάλλουν εκ νέου τις τελικές αποφάσεις σε μία τρίτη συνεδρίαση, αφού δεν είχε καταστεί εφικτό να βρεθεί μία χρυσή τομή.

Το διακύβευμα είναι η αντιμετώπιση που θα έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος σε σχέση με τους απλούς μετέχοντες στις εσωκομματικές εκλογές.

Από την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για συμμετοχή με 20 ευρώ για όσα νέα μέλη θέλουν να εγγραφούν ώστε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές. Η πρόταση αυτή ωστόσο έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση των  τριών άλλων υποψηφίων που πίσω από αυτή την κίνηση «βλέπουν» μία προσπάθεια περιχαράκωσης της όλης διαδικασίας σε μία κλειστή κομματική κάστα, αντί να υπάρξει άνοιγμα στην κοινωνία. Συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα υπογραμμίζουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης επιμένει στην πρότασή του, την οποία έχει υποστηρίξει εδώ και μήνες κάνοντας λόγο για «περαστικούς» που θα ψηφίζουν, διότι «γνωρίζει ότι όσο ανοίγει η διαδικασία στην κοινωνία, το προβάδισμα που έχει στους ελεγχόμενους κομματικούς μηχανισμούς καθίσταται άχρηστο». Αντ’ αυτού και οι τρεις υποψήφιοι – είναι το μόνο σημείο στο οποίο βρίσκουν κοινό βηματισμό – προτείνουν συμμετοχή με το συμβολικό ποσό των 2 ευρώ, όπως ακριβώς είχε ισχύσει στην αντίστοιχη διαδικασία το 2009, χωρίς διαφοροποιήσεις στα νέα και παλαιά μέλη.

Σύγκλιση υπήρξε για τον αριθμό των καλπών που θα στηθούν ανά την επικράτεια, πάνω στην πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ και γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Παπαμιμίκος για μείωση κατά 20% του σχετικού αριθμού. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μαζί με την απόφαση για το αντίτιμο της συμμετοχής στις εκλογές. Εφόσον δεν υπάρξει νέα εμπλοκή και αλλαγή των δεδομένων, στις 22 Νοεμβρίου θα στηθούν περί τις 1.250 κάλπες σε 900 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα, σύγκλιση φαίνεται να υπήρξε μεταξύ των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων και για τη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ, αποδεχόμενοι επί της αρχής την πρόταση της ΕΡΤ, υπό την προϋπόθεση να μετέχουν όλοι οι υποψήφιοι. Αλλά ακόμα και για αυτό το θέμα οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στους ίδιους τους υποψηφίους.

Συμφώνησαν πάντως για τη διοργάνωση δύο συνδιασκέψεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επ’ αυτού εκφράστηκαν επιφυλάξεις με ποιον τρόπο θα γίνουν και σε ποιο κοινό.

Κοινός τόπος των εκπροσώπων των υποψηφίων είναι ότι η συνεδρίαση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, μιλούν για σημαντική πρόοδο και αποφάσισαν ότι δεν θα υπάρξουν πληρωμένα διαφημιστικά σποτ των υποψηφίων.