Να λύσουν το γρίφο της κάλπης και να εκτιμήσουν με επιτυχία το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών θα επιχειρήσουν το απόγευμα τα exit polls.

Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις τα exit polls δεν κατάφεραν να εντοπίσουν με μεγάλη επιτυχία τα αποτελέσματα, ωστόσο σε κάθε περίπτωση έχουν την αξία τους και αποτελούν τη βάση για συζήτηση από την ώρα που κλείνουν οι κάλπες.

Πολύ ικανοποιητική είναι σύμφωνα με τον εκλογικό αναλυτή και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Νικολακόπουλο η ροή αποτελεσμάτων από τα exit polls, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Mega.

Ο μηχανισμός συλλογής στοιχείων του exit polls άνοιξε ταυτόχρονα με τα εκλογικά τμήματα ακριβώς στις 7:00 το πρωί και από τις 9:00 άρχισαν να μεταδίδονται τα αποτελέσματα από τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια στο κέντρο συλλογής πληροφοριών των εταιρειών δημοσκοπήσεων, όπου τίθενται υπό επεξεργασία.

Με το κλείσιμο της κάλπης, στις 19:00 ακριβώς, οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα του exit poll.

Το διακαναλικό exit polls, που διενεργείται για πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς από αντίστοιχες εταιρείες δημοσκοπήσεων, αναμένεται να δώσει μια πρώτη εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το πρώτο κύμα θα ανακοινωθεί στις 7 το απόγευμα και θα δείχνει ένα μεγάλο εύρος ποσοστού για το κάθε κόμμα, ενώ το οριστικό αποτέλεσμα του exit polls θα ακολουθήσει στις 20:00, αφού θα έχει προηγηθεί η επεξεργασία των τελευταίων απαντήσεων από τα ερωτηματολόγια και θα έχουν ενσωματωθεί και κάποια πρώτα στοιχεία από πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα από εκλογικά τμήματα.

Η ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος θα δοθεί από τη Singular Logic και το υπουργείο Εσωτερικών μεταξύ 21:00 με 21:30.

Για το διακαναλικό exit polls εργάζονται περίπου 300 αναλυτές και καταμετρητές από 5 εταιρείες δημοσκοπήσεων και έχουν στηθεί 100 κάλπες σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, 35 στην Αττική και 65 στην περιφέρεια. Συνολικά, αναμένεται να συμπληρωθούν περίπου 8.000 ερωτηματολόγια.

Αφού ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι ψηφοφόροι καλούνται να συμπληρώσουν το ειδικό ερωτηματολόγιο του exit poll που ρίχνουν σε ειδική κάλπη. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα καλούνται να απαντήσουν τι ψήφισαν σήμερα και κάποια άλλα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα εάν η ψήφος τους σχετίζεται με παραμονή στο ευρώ ή αποδοκιμασία του μνημονίου.

«Θα έχουμε αρκετές ανακατατάξεις μεταξύ των κομμάτων, έχουμε μια εκλογική ρευστότητα, την οποία έχουμε διαπιστώσει και από τις προεκλογικές έρευνες, και μένει να δούμε ποια είναι η συνισταμένη αυτής της ρευστότητας» επισημαίνει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, σημειώνοντας πως τα κλειδιά της εκλογικής αναμέτρησης είναι το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο και με ποια διαφορά από το δεύτερο, καθώς και το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή.

Το κάθε κανάλι ανάλογα με την εταιρεία που συνεργάζεται θα αναλύσει το αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα;

MEGA: Στις 19.00 ο εκλογολόγος και ειδικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος καθώς και ο πρόεδρος της GPO Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσιάζουν και αναλύουν το exit poll.

ALPHA: Στις 19:00, ο Διευθύνων Σύμβουλος της MΑRC, Θωμάς Γεράκης, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του exit poll.

ΑΝΤ1: Στις 19:00, ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis, παρουσιάζει το αποτέλεσμα των πανελλαδικών exit poll.

STAR: Στις 19:00 ο πρόεδρος της MRB Δημήτρης Μαύρος, θα ανακοινώσει το πανελλαδικό exit poll και την πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.

ΣΚΑΪ: Στις 19.00 η εκτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων  από τον εκλογικό αναλυτή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκο Μαραντζίδη.

Ο σταθμός ACTION 24 με την εταιρεία Pulse θα παρουσιάσουν ο δικό τους exit poll.

Η Singular Logic, που θα είναι η υπεύθυνη εταιρεία -για μια ακόμη φορά- για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, αναμένεται να δώσει λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ την πρώτη εκλογική εκτίμηση για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Υπολογίζεται πως εκείνη την ώρα θα έχει συγκεντρωθεί το 10% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας.

Για την πρώτη ασφαλή εκτίμηση αποτελεσμάτων θα χρησιμοποιηθεί και σε αυτές τις εκλογές η μέθοδος SRT, δηλαδή συσκευές κινητών τηλεφώνων με τις οποίες θα εφοδιαστούν 4.800 αντιπρόσωποι σε εκλογική τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Μάλιστα, φέτος για πρώτη φορά θα έχουμε την πιλοτική εφαρμογή στη Β΄ Πειραιώς του συστήματος SRTplus, που αφορά στην αποστολή του αποτελέσματος από τα εκλογικά κέντρα μέσω τάμπλετ, το οποίο θα εφοδιαστούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι.