Ως διαλυμένη πολιτική ομάδα που θυμίζει «σκορποχώρι» προσεγγίζει το περιοδικό Der Spiegel την κατάσταση που επικρατεί στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Φοβερά ωραία οικογένεια», είναι ο τίτλος του άρθρου του γερμανικού περιοδικού.

«Το Ε.Λ.Κ, κάποτε κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σπαράσσεται από διαμάχες», αναφέρει το άρθρο. Δεν είναι καθόλου εύκολο για τα στελέχη στου Ε.Λ.Κ να πραγματοποιούν συνεστιάσεις. Η Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να αποφύγει να καθίσει κοντά στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που κατηγορείται για διάφορα σεξουαλικά σκάνδαλα. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν με νόμο που εξέδωσε στρέφεται ενάντια στην ελευθερία του Τύπου. Ο Αντώνης Σαμαράς, τέλος, άφησε το κόμμα της Ν.Δ να καταψηφίσει το πρόγραμμα λιτότητας, παρόλο που κάτι τέτοιο ήταν απαραίτητο για τη διάσωση του ευρώ.

Το Ε.Λ.Κ είναι η μεγαλύτερη κομματική οικογένεια στους κόλπους της Ε.Ε. Διαθέτει τη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ωστόσο, όταν την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκαν όλοι μαζί για να γιορτάσουν την 35η επέτειο της ίδρυσης του Ε.Λ.Κ η ατμόσφαιρα δεν ήταν και τόσο γιορτινή. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρότρυνε τα στελέχη του κομματικού συνασπισμού να πιέσουν τον πρόεδρο της Ν.Δ, ώστε να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Οι ευρωπαίοι συντηρητικοί πολιτικοί μάταια προσπαθούσαν να πείσουν τον Αντώνη Σαμαρά ότι η στάση πληρωμών δεν θα απειλούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά και το σύνολο της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι ήταν ο πιο ειρωνικός απέναντι στον Σαμαρά. «Θέλετε βέβαια να γίνετε πρωθυπουργός», είπε στον πρόεδρο της Ν.Δ. «Αλλά αν συνεχίσετε έτσι, δεν θα είστε σε θέση στην Ελλάδα να πληρώσετε ούτε το χαρτί, με το οποίο θα τυπωθεί το ψηφοδέλτιο», συμπλήρωσε.

Άλλα μέλη του Ε.Λ.Κ προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα δηλώνοντας ότι εφόσον συνεχιστεί η αδιάλλακτη στάση της Ν.Δ θα επιβληθούν κυρώσεις. «Όταν ένα κόμμα παραβιάζει τόσο θεμελιακά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, θα πρέπει να ξανασκεφτεί κανείς αν θα πρέπει να παραμείνει στο Ε.Λ.Κ», τόνισε ο συντηρητικός πολιτικός Μάνφρεντ Βέμπερ.