«Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του» ζητά ο ΣΥΝ, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του κόμματος Π.Σκουρλέτη αναφέρεται ότι: «Ο ωμός εκβιασμός και τα τρομοκρατικά διλλήματα, που στήθηκαν γύρω από την εκταμίευση της 5ης δόσης, παίρνει τέλος μέσα από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών. Στην πραγματικότητα, ουδέποτε τέθηκε ζήτημα μη εκταμίευσής της, διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα συμφέροντα των δανειστών μας και την σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Πιο σημαντικό, όμως, αναδεικνύεται το γεγονός ότι, ενώ στην Ευρώπη συζητιέται αναλυτικά η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, η κυβέρνηση είναι για άλλη μια φορά απούσα. Αφού υποθήκευσε τους τίτλους της δημόσιας περιουσίας με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, σπρώχνοντας ακόμη πιο βαθιά το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας στην κοινωνική χρεοκοπία, αναμένει τις αποφάσεις των αγορών που θα οδηγήσουν αργότερα και στη τυπική χρεοκοπία.

Από μεριάς της η ΝΔ, η οποία προφασίζεται την ”επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου” στη θέση της παλαιότερης άποψής της περί απεμπλοκής από το μνημόνιο, κατ’ ουσία υποστηρίζει μια απόχρωση της ήδη εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Αντίθετα, τώρα είναι η ώρα μιας επιθετικής επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του και την εκ παραλλήλου υιοθέτηση μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής με κοινωνικά χαρακτηριστικά. Μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την καταλυτική επίδραση του κινήματος των πλατειών διαμορφώνονται οι όροι για την διαμόρφωση ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου που θα ακολουθήσει μια τέτοια πολιτική».