Για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ανεργία μίλησαν στον πρώτο θεματικό κύκλο οι πολιτικοί αρχηγοί.

Διαβάστε τι είπαν όλοι οι αρχηγοί κομμάτων στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

 Ερώτηση Όλγα Τρέμη: Τον Ιανουάριο υποσχεθήκατε πολλά  (κατάργηση ΕΝΦΙΑ, μείωση ΦΠΑ κλπ). Τελικά εφαρμόσατε άλλα. Γιατί οι πολίτες να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ

Α. Τσίπρας:  Δώσαμε μάχη για να διεκδικήσουμε το δίκιο του λαού. Μειώσαμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και εξοικονομήσαμε 20 δις σταθεροποιώντας την οικονομία και εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση μέχρι το 2019. Πήραμε 35 δις από το πακέτο Γιούνκερ, διασφαλίσαμε τις καταθέσεις και η ΔΕΗ έμεινε σε δημόσιο έλεγχο, ενώ πήραμε και δεσμεύσεις για το χρέος. Δεν υλοποιήσαμε μέρος των δεσμεύσεων αλλά ο αγώνας συνεχίζεται. Δημιουργήσαμε κλίμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την κρίσιμη στιγμή βάλαμε πάνω από εμάς το συμφέρον του ελληνικού λαού

Ερώτηση Αντώνης Σρόιτερ: Μιλάτε για τα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα. Σας θυμίζω τις 18 δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς είπατε αλήθειες;

B. Μεϊμαράκης: Είπαμε πολλά το 2012. Πολλά από αυτά τα πράξαμε κάποια άλλα προσπαθήσαμε. Δεν είχαμε όμως την αυτοδυναμία για να μπορέσουμε να τα κάνουμε όλα. Όταν παραδώσαμε η οικονομία ήταν σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι τώρα. Εμείς φέραμε επενδύσεις. Ο κ. Τσίπρας τις διώχνει. Και γι΄ αυτό σας λέμε να ψηφίσει ο κόσμος τη ΝΔ. Εμείς δεν έχουμε δώσει υποσχέσεις όπως ο κ. Τσίπρας ότι θα σκίσει το μνημόνιο ή θα τα καταργήσουμε με ένα νόμο. Αν είχαμε τελειώσει την τετραετία θα τα είχαμε κάνει

Ερώτηση Μαρία Χούκλη: Λέτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Υπάρχει πληθώρα αριστερών οικονομολόγων που μιλάει για επιδείνωση.

Π. Λαφαζάνης: Δεν είναι το καλύτερο πράγμα να κάνουμε τρομοκρατία για κάτι που δεν έχουμε κουβεντιάσει καθόλου. Και αυτό γίνεται με ευθύνη του κατεστημένου. Το μνημόνιο είναι καταστρεπτικό. Δεν υπάρχει μνημόνιο αριστερών και δεξιών. Παλιών και νέων. Το εθνικό νόμισμα δεν είναι μπαμπούλας. Θα ενισχύσει την ανάπτυξη. Η μετάβαση από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα δεν είναι τίποτα το περίεργο που θέλει ειδική μελέτη. Μπορεί να γίνει με εκτύπωση νομίσματος. Μπορεί να υποτιμηθεί περιορισμένα αλλά θα φέρει ανάπτυξη.

Ερώτηση Ζαχαρέα: Η οργή του κόσμου ξεχειλίζει κι εσείς με τη ψήφο σας στο μνημόνιο 3 βάλατε νέους φόρους.

Σ. Θεοδωράκης: Θα πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχουν ιδανικές λύσεις. Δεν είχαμε εμπλοκή σε καμία απόφαση αλλά ψηφίσαμε αυτές τις αποφάσεις για να μην έχουμε μεγαλύτερη καταστροφή. Χρειάζεται τολμηρή κυβέρνηση με νέα μυαλά που θα βάλει πάνω από τα μνημόνια τις μεταρρυθμίσεις. Σε όλα τα σημεία έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Η ματιά μας είναι στον κόσμο που παράγει. Αυτή η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξάγει.

Ερώτηση Κοσιώνη: Αποδέσμευση από ευρωζώνη και επιστροφή λέτε εσείς, το ίδιο λέει και ο Λαφαζάνης, γιατί το δικό σας είναι καλύτερο από αυτό της Λαϊκής Ενότητας.

Δ. Κουτσούμπας: Είναι σε διαφορετική κατεύθυνση η κάθε πρόταση. Διαφορετικό να πάρεις την ιδιοκτησία που παράγει ο λαός με κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία και εκεί να δεις την πορεία αποδέσμευσης και διαφορετικό πράγμα εντός του καπιταλιστικού δρόμου με τα μονοπώλια κυρίαρχα να φύγεις μόνο από το νόμισμα. Αυτό θα σημαίνει νέα μέτρα, η πρόταση της λαϊκής ενότητας  είναι αρνητική και δεν οδηγεί σε διέξοδο.

Η Ελλάδα έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, με κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία και κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να διαγράψει μονομερώς το χρέος και να αποδεσμευτεί από λυκοσυμμαχίες και να αναπτύξει την οικονομία ώστε να έχουν όλοι σταθερή δουλειά.

Ερώτηση Γιομπαζολιάς:Στις παραλίες της Αττικής υπάρχουν χρυσοφόρες εκτάσεις, όπου με έναν τέτοιο πλούτο θα μπορούσατε να απαλλάξετε τον ΕΝΦΙΑ από τους πολίτες.

Καμμένος: Η βαριά φορολόγηση που  προέρχεται από τα μνημόνια σταματάει την ανάπτυξη. ΟΙ ΑΝΕΛ πιστεύει στην ιδιωτική οικονομία. Όσον φορά τις παραλίες της Αττικής, θα σας δώσω παράδειγμα, ότι τα 34 δις. εθνικού πλούτου τα προσφέραμε με έναν νέο νόμο για να γίνουν επενδύσεις.Να φέρουμε πίσω τα 160 δις. που είναι στο εξωτερικό και στα σεντούκια ΟΙ ΑΝΕΛ θα είναι η εγγύηση για την ελληνική οικονομία.

Δεν καταφέραμε να καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ και που δεν μπόρεσα να δώσω στους στρατιωτικούς την απόφαση του ΣτΕ.

Ερώτηση Τρέμη: Ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το τρίτο μνημόνιο. Μετά τις εκλογές θα είστε υποχρεωμένοι να υλοποιήσετε τα προαπαιτούμενα. Κατηγορηθήκατε ότι αφήσατε το μουντζούρη στον Τσίπρα και ότι βάλατε το κομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας

Γεννηματά: Έχουμε εμπειρία , έχουμε γνώση. Ο ελληνικός λαός με τους 7 μήνες ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συγκρίνει και να καταλάβει τη διαφορά. Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο για την οικονομία ο Τσιπρας θα ήταν νικητής. Άδεια τα αποθεματικά του κράτους και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την καταστροφή. Εμείς διαπραγματευθήκαμε το χρέος που πλέον είναι αναγκαίο. Πρέπει να μην έχουμε τόκους. Ζητάμε τη δύναμη για να είμαστε ο καταλύτης. Κανείς δεν μπορεί να μας πει ότι βάλαμε το κομματικό συμφέρον πάνω από την πατρίδα.