Ένα νέο σημαντικό υπουργείο «γεννήθηκε» από τον σημερινό ανασχηματισμό, που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Είναι αυτό της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που προέκυψε από τη διάσπαση του υπερυπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που αποτελούσε τη συνένωση των καθοριστικών, για τη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής, ιδιαίτερα στο παρελθόν, των υπουργείων Προεδρίας και Εσωτερικών.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα, τόσο ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, όσο και ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, καθώς και οι υφυπουργοί που θα τους ακολουθήσουν στα νέα υπουργεία τους, δηλαδή οι κύριοι Ντίνος Ρόβλιας και Παντελής Τζωρτζάκης για το Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Πάρις Κουκουλόπουλος για το Εσωτερικών, δεν ορκίστηκαν σήμερα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς πρέπει πρώτα να υπογραφούν τα απαραίτητα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, η ορκωμοσία των υπουργών θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς να αποκλείεται μία μικρή καθυστέρηση.

Ο κ. Ρέππας, πολιτικός με τεράστια εμπειρία και σημαντικά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνει το νέο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε κρίσιμη καμπή για το κράτος και τη δημόσια διοίκηση δεδομένου ότι τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να προχωρήσει το ακανθώδες ζήτημα του νέου ενιαίου μισθολογίου, το οποίο έχει αναστατώσει τους δημόσιους υπαλλήλους.

Επιπλέον, ο κ. Ρέππας θα πρέπει να προωθήσει το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο έχει ήδη συντάξει ο κ. Ραγκούσης και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών, αλλά και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο κ. Καστανίδης έχει δύο πολύ σημαντικά ζητήματα να «τρέξει», το νέο εκλογικό νόμο και τον «Καλλικράτη», ο οποίος, όπως ήταν αναμενόμενο και παραδέχθηκε με σημερινές του δηλώσεις και ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών, Πάρις Κουκουλόπουλος, παρουσιάζει ορισμένες αρρυθμίες και προβλήματα.

Πάντως, έτσι κι αλλιώς, οι κύριοι Ρέππας και Καστανίδης διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις, δεδομένου ότι είχαν συνεργαστεί άριστα όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση, ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο πρώτος και ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο δεύτερος.

Για τους υφυπουργούς των δύο νεοϊδρυθέντων υπουργείων πρέπει να επισημανθεί ότι ο Παντελής Τζωρτζάκης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Forthnet και έως χθες σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα πληροφορικής, θα έχει καθοριστικό ρόλο στη μεταρρύθμιση για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ενώ ο Ντίνος Ρόβλιας επιστρέφει σε γνώριμα λημέρια, καθώς είχε παραιτηθεί πριν από περίπου έναν χρόνο, από το τότε υπουργείο Εσωτερικών και είχε επιστρέψει ως υφυπουργός στον πρώτο ανασχηματισμό του πρωθυπουργού στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Τέλος, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, για 16 χρόνια δήμαρχος Κοζάνης και πρώτος αιρετός πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ (1999-2003) γνωρίζει όσο κανείς τα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.