Να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του ισχύ στην πιο κρίσιμη στιγμή της διακυβέρνησής του αλλά και πιθανότατα της μεταπολίτευσης επιχειρεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη «βόμβα» για δημοψήφισμα για την πρόταση σοκ την οποία κατέθεσαν οι Θεσμοί.

Σε ερώτηση προς κυβερνητικούς αξιωματούχους για το κατά πόσο το δημοψήφισμα θα μπορούσε να αποβεί «άσφαιρο» εφόσον οι Θεσμοί αποδεχθούν την πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, σημείωναν ότι το δημοψήφισμα θα προχωρήσει όποιες και αν είναι οι εξελίξεις από το μέτωπο των Βρυξελλών.

Ήδη το μήνυμα αυτό έστειλε και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης από το περιστύλιο της Βουλής, τονίζοντας πως «εάν οι Θεσμοί αποσύρουν την πρότασή τους, τότε ευχαριστούμε πολύ θα ψηφίσουμε τη δική μας», ενώ προεξόφλησε προσφυγή σε πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που ο λαός ψηφίσει υπέρ του «ναι».

Στο κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν ότι η απόφαση για δημοψήφισμα είναι ομόφωνη και αποτελεί την «πλέον δημοκρατική απόφαση που θα μπορούσε να πάρει ο πρωθυπουργός στις παρούσες συνθήκες».

Παράλληλα, παρά το γεγονός ότι συντηρείται η ρητορική για ρήξη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θέλουν να κάνουν λόγο για παραμονή ή έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση, τονίζοντας ότι «αυτή είναι μία διλημματική λογική που τροφοδοτείται από το μπλοκ των δανειστών και τα εγχώρια συμφέροντα».