Μια ακόμη υπόθεση κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος βρίσκεται στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ζημιά που ξεπερνά τις 800.000 ευρώ.

Ήδη, η εισαγγελία διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος δυο υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης για το αδίκημα της απιστίας σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου αλλά και κατά του διευθυντή του γραφείου του πρώην υφυπουργού Αθανάσιου Σκορδά για ηθική αυτουργία σε απιστία. Μάλιστα, η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Σκορδά αλλά και στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) το οποίο θα διερευνήσει το ενδεχόμενο να έχουν διαπραχθεί και φορολογικά αδικήματα.

Η υπόθεση αφορά στη διάθεση κονδυλίων που δόθηκαν με τη μορφή επιχορήγησης στην εταιρεία «Ελληνική Βιομηχανία Ανακύκλωσης ΑΒΕΕ» στο πλαίσιο προγράμματος για την ενίσχυση και επέκταση μονάδων για τη διαχείριση των αποβλήτων. Ωστόσο, από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε πως αν και τα χρήματα πήγαν στην εταιρία ουδέποτε υλοποιήθηκε το πρόγραμμα που είχε εκπονηθεί.

Συγκεκριμένα, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου άγγιζε τα 2,5 εκατ. ευρώ με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε ποσοστό 40%. Μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε πιστοποιήθηκαν συνολικές δαπάνες ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, ωστόσο η επένδυση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς υπήρχαν αμφιβολίες για τη γνησιότητα των τιμολογίων.

Έτσι, το 2010 αποφασίστηκε η απένταξη της εταιρείας από το πρόγραμμα και η επιστροφή της επιχορήγησης που είχε λάβει. Η εταιρεία κατέθεσε αίτηση θεραπείας και η αρμόδια επιτροπή που εξέτασε το αίτημά της, έκρινε κατά πλειοψηφία, ότι το αίτημά της θα πρέπει να γίνει εν μέρει δεκτό. Τότε κρίθηκε ότι η επένδυση θα έπρεπε να προχωρήσει για το ύψος των δαπανών για τις οποίες υπήρχαν όλα τα απαραίτητα παραστατικά, δηλαδή για ποσό 1,3 εκατ. ευρώ.

Ο τότε αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης διαφώνησε ζητώντας η υπόθεση να διαβιβαστεί στο εισαγγελέα το ΣΔΟΕ. Αυτό δεν έγινε ποτέ και το 2012 έγινε γνωστό πως ότι η εταιρεία δεν λειτουργούσε, λόγω οικονομικών προβλημάτων, από το 2010. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι είχε πουλήσει και τα μηχανήματά της σε άλλη εταιρεία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο υπάλληλοι του υπουργείου κατόπιν συνεννόησης με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Σκορδά φέρονται να συνέταξαν σχέδιο το οποίο περιλάμβανε την μερική αποδοχή του αιτήματος θεραπείας και την ανάκληση της απόφασης περί απένταξης με την αποδοχή παλαιότερου πρακτικού, που δεν είχε αποδεχθεί ο κ. Ξυνίδης. Στη συνέχεια εκδόθηκε σύμφωνη απόφαση του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Α. Σκοδρά.

Η δικογραφία που αφορά στα μη πολιτικά πρόσωπα διαβιβάστηκε στον αρμόδιο ανακριτή ο οποίος και θα καλέσει τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης σε εξηγήσεις.