Την πηγή άντλησης πολιτικής ισχύος και προσβάσεων στους κομματικούς μηχανισμούς από 67χρονο ιδιώτη, υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη της ΕΥΠ, που ερευνώνται για τη συνεργασία τους με κυκλώματα δουλεμπόρων, αναζητούν οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές, διαπιστώνοντας πως η πραγματική ή η επικαλούμενη «δύναμη» από τους ελεγχόμενους είχε προκαλέσει στοχευμένες αποστρατείες , προαγωγές και τοποθετήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σε τουλάχιστον πέντε ετήσιες κρίσεις αξιωματικών. Από το ίδιο «κέντρο», σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», φαίνεται να εκπορεύονται και οι επιθέσεις «διωγμού» του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση.

Σε αυτό το πεδίο ερευνών εξετάζεται ακόμα και η «συνύπαρξη» του 67χρονου ιδιώτη με συγγενικό πρόσωπο κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης για σχεδόν ένα χρόνο στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας Βόλου.

Το καλοκαίρι του 2009 ο 67χρονος είχε ερευνηθεί ως ο ενδιάμεσος ανάμεσα σε ποινικούς και υπόπτους για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και τη «Σέχτα Επαναστατών», στην προμήθεια οπλισμού.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα αντικείμενο της δικαστικής και αστυνομικής έρευνας έχει στόχο να διαπιστώσει κατά πόσο αυτή η σχέση και οι «πολιτικές επαφές» που προκάλεσε επηρέασαν ή καθόρισαν τις απομακρύνσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τα «συμφέροντα» των συνεργαζόμενων κυκλωμάτων δουλεμπόρων και  συνεχίζει να επιδιώκει την έξοδο του Γ. Πανούση από την κυβέρνηση.