Όχι στη συναίνεση λέει δια στόματος του Π. Σκουρλέτη, ο ΣΥΝ, κατηγορώντας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για «συμπληρωματικότητα».

«Η διαπλοκή και τα ρουσφέτια που χαρακτήρισαν το δικομματικό πολιτικό σύστημα των τελευταίων δεκαετιών αποτελούν τη βάση της μεταξύ τους συναίνεσης» τονίζει ο Π.Σκουρλέτης. «Μια συναίνεση που δεν θα τους τη χαρίσει ο λαός, ο οποίος απαιτεί ριζικές αλλαγές και ανατροπή του μνημονίου».

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωση, ο ΣΥΝ καταδικάζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «απόλυτη αποτυχία».

«Κάθε μέρα που περνάει, η αποτυχία του μνημονίου γίνεται τόσο φανερή, που πλέον το μνημόνιο έχει ήδη ξεπεραστεί και έχει ήδη περάσει στην Ιστορία ως η απόλυτη αποτυχία από όποια πλευρά και αν το δει κανείς. Έχει αποτύχει σε όλους τους στόχους που έθεσαν η τρόικα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έχει “επιτύχει” να καταστρέφει μέρα με τη μέρα την πλειοψηφία της κοινωνίας, δημιουργώντας παράλληλα ανασφάλεια και φόβο», επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Το χειρότερο, ωστόσο, είναι η επιμονή στην ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιφυλάσσει τη διάλυση των πάντων σε κοινωνικό επίπεδο. Αφού πρώτα χρησιμοποίησαν το δημόσιο για τις πελατειακές τους επιδιώξεις, στη συνέχεια το διέλυσαν και τώρα φτάνουν στο σημείο να θέλουν να κάνουν απολύσεις. Τις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που θα έπρεπε να αποτελούν το βασικό πυλώνα για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, τις απαξιώνουν, τις διαλύουν, τις “ξεφορτώνουν” από προσωπικό για να της πουλήσουν όσο-όσο σε ιδιώτες, αποκομίζοντας πρόσκαιρα ελάχιστα οφέλη ώστε να καλύψουν μερικές μαύρες τρύπες».

Όλα αυτά, συνεχίζει η ανακοίνωση «βαφτίζονται μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που εκτός των άλλων είναι και αντιδημοκρατικά, μιας και ξεπερνάνε την κοινοβουλευτική θητεία της κυβέρνησης και υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενεών».

Καταλήγοντας, ο ΣΥΝ καλεί σε «ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα ώστε να ανατραπεί το μνημόνιο και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια εναλλακτική πολιτική σε όφελος της κοινωνίας».