«Μπάζει νερά» η σύμβαση των υποβρυχίων, με βάση τουλάχιστον τα όσα κατέθεσε σήμερα στην Προανακριτική Επιτροπή που ερευνά την υπόθεση ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαγεωργίου είπε στα μέλη της επιτροπής ότι στο 40% που έχει φτάσει ο έλεγχος για τις συμβάσεις και τα αντισταθμιστικά των υποβρυχίων, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν διαφορές στην υλοποίηση του έργου και τα φορολογικά.

Όπως μάλιστα είπε, ειδικά για τα αντισταθμιστικά υπάρχουν 230 εκατ. ευρώ «ορφανά» που έχουν μεν εισπραχτεί, αλλά δεν υπάρχουν παραστατικά για να γνωρίζουμε τους αποδέκτες.

Ο κ. Παπαγεωργίου κατέθεσε επίσης ότι το ΣΔΟΕ «δυσκολεύτηκε να βρει την αρχική σύμβαση. Διαπίστωσε πολλές συμπληρωματικές εγγραφές χειρόγραφες, δηλαδή χωρίς να υπάρχουν τα απαιτούμενα έγγραφα και δικαιολογητικά».

Φέρεται μάλιστα να είπε ότι «η αρχική σύμβαση για τα υποβρύχια διαχρονικά καταστρατηγήθηκε».

Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ πρόσθεσε πάντως ότι η υπηρεσία θα υποβάλει συμπληρωματική αναφορά στην προανακριτική η οποία θα περιλαμβάνει και τα φορολογικά στοιχεία από τον έλεγχο που θα διεξαχθεί σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση.

Σήμερα έχει κληθεί στην επιτροπή και ο κ. Μιχάλης Φιλιπίδης -ο οποίος χαρακτηρίζεται στη δικογραφία ως επιχειρηματίας «φάντασμα»- που όμως δεν θα παραστεί διότι η κόρη του που παρέλαβε την κλήση, απάντησε πως ο πατέρας της είναι μόνιμος κάτοικος Λιβάνου και θα πρέπει να τον ενημερώσει.