«Η τροπολογία εισήχθη και ήταν διαθέσιμη για συζήτηση από την αρχή της συζήτησης του νομοσχεδίου και μάλιστα για πάνω από οκτώ ώρες. Ουδείς εκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης έθεσε κάποιο ερώτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης. Διατυπώθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μία σειρά από ψέματα», τόνισε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφερόμενος στην τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη.
«Η τροπολογία αυτή κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που μας κατηγορεί η αντιπολίτευση. Καταρχάς δεν αλλάζει τίποτα για κανένα πολιτικό πρόσωπο ή άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στον συγκεκριμένο νόμο. Δεύτερον, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα που να δίνεται είτε στα ίδια τα πολιτικά πρόσωπα είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες ή σε εταιρείες του εξωτερικού, των οποίων οι χώρες δεν είναι συνεργάσιμες με τις ελληνικές φορολογικές αρχές. Υπάρχουν τρεις εξαιρέσεις οι οποίες προβλέπονται ρητώς από το νόμο. Άρα η αιτίαση ότι ανοίγουμε το παραθυράκι για συμμετοχή συγγενών πολιτικών σε offshore είναι fake news.
Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Η συγκεκριμένη τροπολογία ρυθμίζει με πολύ μεγάλη σαφήνεια τις προϋποθέσεις και έρχεται σε αντίθεση με κάποια πράγματα τα οποία έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 που στην πραγματικότητα πήγε να βγάλει μια φωτογραφική τροπολογία, μια εκδικητική διάταξη η οποία είναι αντίθετη στο Ενωσιακό Δίκαιο», συνέχισε.
Για τις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία
Ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα δεν συμμετέχει πιο ενεργά στις διαπραγματεύσεις για το Ουκρανικό, είπε:
«Η Ελλάδα είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο που ήταν διπλωματικά, αμυντικά και γεωπολιτικά τις τελευταίες δεκαετίες. Βλέποντας τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, δικαιώνεται η πολιτική Μητσοτάκη, η οποία ήταν μακριά από κορώνες ψευτοπατριωτισμού και ήταν μια πολιτική που ουσιαστικά “ψήλωσε” τη χώρα. Η Ελλάδα ήταν, είναι και παραμένει πάντοτε με τον αμυνόμενο. Θεωρούμε αυτονόητη τη στάση μας να είμαστε από την αρχή στο πλευρό της Ουκρανίας δεδομένου του γεγονότος ότι δέχθηκε μια άδικη επίθεση».