Ένα κράτος – σημείο αναφοράς
Καλημέρα σε όλους. Μια επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία και σημειολογία έγινε χθες στην Αθήνα. Η Αίγυπτος αποτελεί ένα κράτος – σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή, με σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Συνεπώς, η έλευση του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ήταν σημαντική από πολλές απόψεις.
Θερμή υποδοχή
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου έφτασε λίγο μετά τις 10:00 στην Αθήνα. Το αεροσκάφος του Αλ Σίσι προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 10:15 το πρωί και τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο Αλ Σίσι πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου περίπου στις 11:20 και εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το πρωτόκολλο.
Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Αλ Σίσι
Η επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σηματοδοτεί την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας – Καΐρου και την εδραίωση του ρόλου Ελλάδας και Αιγύπτου ως πυλώνων σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό γίνεται σε όχι μια τυχαία περίοδο, αλλά σε ένα μομέντουμ γεωπολιτικών αναταράξεων.
Η συνεργασία με την Αίγυπτο
Αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, Κυριάκου Μητστοάκη – Αλ Σίσι, ακολούθησαν οι εργασίες της ολομέλειας του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου. Η συνεδρίαση αυτή χαρακτηρίζεται ως ορόσημο από κυβερνητικά στελέχη για την εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες εξέπεμψαν μήνυμα αναβάθμισης των ήδη εξαιρετικά στενών σχέσεων. Σε ποια πεδία; Στρατηγική Εταιρική Σχέση και ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού στο πολιτικό επίπεδο (μηχανισμός τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων), στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, τις μεταφορές και τις υποδομές, σε έργα συνδεσιμότητας, στην ενεργειακή ασφάλεια με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου μέσω του καλωδίου GREGY, ένα έργο που προωθεί ο Όμιλος Κοπελούζου, την κλιματική αλλαγή, την άμυνα και την ασφάλεια, στο μεταναστευτικό, στην παιδεία και στον πολιτισμό.
Κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Σίσι
Η επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου και η κοινή δήλωση, Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλ Σίσι, εξέπεμψε μήνυμα συναντίληψης και συμπόρευσης με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας. Όλα αυτά σε μια συγκυρία που το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2025 στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου. Πάντως και τον Μάρτιο του ‘24, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί ξανά την πρωτεύουσα της Αιγύπτου στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου.
Αστέρας και Αίγλη Ζαππείου
Την καλύτερη φιλοξενία ήθελαν να παρέχουν στους φίλους μας από την Αίγυπτο οι υπεύθυνοι της εθιμοτυπίας. Η μεγάλη αποστολή υπουργών και συμβούλων που συνόδευε τον πρόεδρο Αλ Σίσι αλλά και ο ίδιος ο Αιγύπτιος ηγέτης κατέλυσαν σε ένα από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, τον Αστέρα. Επίσης, αξιόπιστη πηγή μού είπε ότι οι επίσημοι προσκεκλημένοι της ελληνικής κυβέρνησης γευμάτισαν στην ανανεωμένη και εντυπωσιακή Αίγλη του Ζαππείου. Μαθαίνω επίσης ότι έφυγαν πολύ ευχαριστημένοι από την εμπειρία τους στο εμβληματικό ρεστοράν-τοπόσημο της Αθήνας που δικαίως θεωρείται ως το επίκεντρο γαστρονομικών αλλά και πολιτιστικών εμπειριών από όταν ξανάνοιξε τις πόρτες του.
Ο Δήμας στο Μαξίμου

Οι επισκέψεις όμως δεν σταμάτησαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου και δικός μου άνθρωπος είδε τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρίστο Δήμα, να περνά το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου το απόγευμα της Τετάρτης, κρατώντας έναν μπλε φάκελο με έγγραφα στο χέρι. Αρχικά σκέφτηκα ότι η επίσκεψη είχε να κάνει με το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ και την επερχόμενη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού, Κυρανάκη, στη Ρώμη. Μετά όμως θυμήθηκα ότι στην επίσκεψη Μητσοτάκη αύριο Παρασκευή στην Κρήτη όπου θα πέσουν οι υπογραφές για τον ΒΟΑΚ θα είναι φυσικά μαζί του και ο αρμόδιος υπουργός.
Οι ψυχρές σχέσεις Γερουλάνου – Δούκα
Η σχέση ανάμεσα στον Χάρη Δούκα και τον Παύλο Γερουλάνο θυμίζει θερμοκρασία Σιβηρίας. Ψυχρές και κάτω του μηδενός. Μεταξύ τους υπάρχει μία άτυπη κόντρα με διάφορα επεισόδια – όχι όμως κάτι ιδιαίτερα σοβαρό. Το τελευταίο αφορά την ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Παύλος Γερουλάνος με θέμα «Τα ναρκωτικά στο κέντρο της πρωτεύουσας». Από την πλευρά της πλατείας Κοτζιά υπάρχει δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο βουλευτή της Α’ Αθήνας, επειδή δεν ρωτήθηκε ο Χάρης Δούκας ως δήμαρχος της πόλης και ο οποίος ετοιμάζει, όπως μαθαίνω, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεσμοθετημένο χώρο χρήσης ναρκωτικών μακριά από το κέντρο των Αθηνών. Από την πλευρά του Παύλου Γερουλάνου λένε ότι είχε συζητηθεί σε συνάντησή τους το θέμα των ναρκωτικών στην Αθήνα, άρα δεν υπήρχε λόγος για περαιτέρω ενημέρωση. Δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα, αλλά έχουν αρχίσει να κουράζουν οι «αψιμαχίες» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Τα «είχαν», τα «χάλασαν»
Θα σας πω μία ιστορία. Ο ένας κορυφαίο στέλεχος του κόμματός του και εν δυνάμει υποψήφιος πρόεδρος, εάν και εφόσον γίνουν εκλογές. Σαρώνει στις εσωτερικές δημοσκοπήσεις και κρατάει χαμηλούς τους τόνους, χωρίς να έχει αμφισβητήσει επ’ ουδενί τον πρόεδρό του. Ο δεύτερος ψηλά και αυτός στις δημοσκοπήσεις, αν και δεν προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης. Αλλά φέρελπις όσον αφορά την προεδρία του κόμματος. Έδωσαν τα χέρια, όπως γνωρίζει η πιάτσα, για να στηριχθεί ο πρώτος σε περίπτωση εσωκομματικών εκλογών. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, μιας και ο πρόεδρος έχει αποδειχθεί ότι είναι πολιτικά εφτάψυχος και όχι τυχαία. Ο δεύτερος λοιπόν λέει στις παρέες του ότι έχει αποσύρει τη στήριξη προς το πρόσωπο του πρώτου βλέποντας ότι θέμα ηγεσίας δεν θα τεθεί και, έτσι όπως πάει, στα επόμενα χρόνια η πολιτική τράπουλα θα ξαναμοιραστεί. Ο δεύτερος έχει ένα προτέρημα σε σχέση με τον πρώτο για να σας βοηθήσω. Την ηλικία του.
Γίνονται πραγματάκια Ι
Ο Στέφανος Κασσελάκης συνεχίζει να εκπλήσσει εκείνους που έχουν την όρεξη να ασχολούνται μαζί του. Και το λέω αυτό γιατί με ενημέρωσε η πηγή μου ότι το Κίνημα Δημοκρατίας είχε χθες διαδικτυακές εκλογές. Καλά διαβάσατε. Είχε εκλογές για τα όργανα του κόμματος. Σας έχω όμως και δεύτερη έκπληξη. Το Σάββατο που μας έρχεται θα γίνει το συνέδριο του κόμματός του. Στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου, το οποίο όπως έμαθα το παραχώρησε ο δήμαρχος, Ανδρέας Παχατουρίδης. Μου είπαν ότι θα έρθουν και μέλη και φίλοι του Κινήματος Δημοκρατίας από όλη την Ελλάδα. Γίνονται πραγματάκια.
Γίνονται πραγματάκια ΙΙ
Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να βρουν τον τρόπο που θα βελτιώσουν τα ποσοστά τους. Δεν υπάρχει καμία οπισθοχώρηση, λένε. Ούτε ένα βήμα, κατά κεντρικό στέλεχος του κόμματος. Αν δεν κάνω λάθος, με φουλ επίθεση έφτασαν στο 4 με 6%. Κακά τα ψέματα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί ανεπιτυχώς να ανασυνταχθεί. Μαθαίνω όμως ότι ο Σωκράτης Φάμελλος εμφανίζεται υπέρ της διεύρυνσης του κύκλου αμφισβήτησης του κυβερνητικού αφηγήματος και της ευθείας αντιπαράθεσης με το Μαξίμου άνευ υποχωρήσεων. Δικαίωμά του, αλλά αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης. Η Κουμουνδούρου προσπαθεί να αξιοποιήσει προς όφελός της τις συνθήκες και την πίεση στο Μαξίμου, έτσι ώστε από το συνέδριο του Ιουνίου να εισέλθει σε μια νέα φάση. Να αφήσει πίσω της δηλαδή το μεταβατικό στάδιο και να καταφέρει την επιδιωκόμενη ανασυγκρότηση. Και όλα αυτά ελπίζοντας στην ανατροπή και στη δημοσκοπική άνοδο.
Ανατροπή και πολιτική γιορτή
«Το Συνέδριο πρέπει να είναι ανοιχτό, ευρωπαϊκό, ξεκάθαρα πολιτικό, με κοινωνικό χαρακτήρα που θα δώσει έμφαση και στον πολιτισμό και στη νεολαία. Να γίνει μία πολιτική γιορτή», ζήτησε ο Φάμελλος, μετά το τελευταίο πολιτικό φιάσκο που έζησε το κόμμα της Αριστεράς. Ρώτησα επ’ αυτού και μου είπαν πως η γραμμή είναι: αφήνουμε πίσω τα εσωκομματικά και συζητάμε για το προγραμμματικό πλαίσιο που έχουν πολλοί να συνεισφέρουν. Τι σημαίνει αυτό; Μου είπαν ότι η σημερινή πλειοψηφία πιστεύει ότι στόχος του Συνεδρίου είναι η ανατροπή. Τελικά δεν έχει φτάσει τυχαία σε αυτά τα επίπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ του Φάμελλου.
Το επεισόδιο με την Κωνσταντοπούλου
Ένα επεισόδιο εκτυλίχθηκε εντός της αίθουσας των κοινοβουλευτικών συντακτών στο Κοινοβούλιο. Χθες, αφού ολοκλήρωσε την ενημέρωσή της στους δημοσιογράφους, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αντιλήφθηκε ότι εντός του χώρου βρίσκονταν πρόσωπα που δεν είχε δει ξανά. Κατήγγειλε και εντός της Ολομέλειας τα όσα έγιναν, λέγοντας πως «όσο συνομιλούσα με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, είδα ένα άγνωστο πρόσωπο. Με ηχογραφούσε. Ρώτησα: “Ποιος είστε, γιατί με μαγνητοφωνείτε;”. “Είμαι συνεργάτης του προέδρου της Βουλής”, μου απάντησε. “Με ποια καθήκοντα;”, ρώτησα. Δίπλα ήταν ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Βουλής, ο οποίος είπε: “Είναι στο δικό μας τμήμα”. “Είμαι υπάλληλος της Βουλής”, είπε ο ωτακουστής και ηχογραφητής». Αυτή ήταν η περιγραφή από την πλευρά της Ζ. Κωνσταντοπούλου. Μάλιστα, απευθυνόμενη προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, είπε ότι θα ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «για να ανταλλάξουν εμπειρίες».
Κόντρα με Κακλαμάνη
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαρχής ήταν επιθετική και τα έβαλε με τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη. Σημείωσε ότι είναι σοβαρό να μαγνητοφωνούν τι λένε, αλλά να τους εμποδίζει να τα λένε στην Ολομέλεια. «Πίστευα ότι με τον κ. Τασούλα τα είδαμε όλα, αλλά…», είπε η Κωνσταντοπούλου. Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι κακώς ήταν παρόντες στην ενημέρωση, «τους καταχέριασα». Όμως, όπως είπε, παρότι οι ίδιοι υπέβαλαν την παραίτησή τους, δεν έγινε δεκτή. «Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη για εκείνους», κατέληξε ο Ν. Κακλαμάνης, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα.
Η απάντηση Δένδια
Αν και η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αφορούσε το νομοσχέδιο Δένδια για τη ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν έλειψαν οι αναφορές στα γενικότερα και σημαντικά εξωτερικά θέματα. Η αιχμή μάλιστα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, είχε και αντίλογο εκ μέρους του υπουργού Εθνικής Άμυνας και πρώην υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης, που προκάλεσε ενδιαφέρον. «”Ήρεμα νερά” είναι οι δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα; Και απαντώνται μέσω “διπλωματικών κύκλων”; Άρα, εσείς το υποβαθμίζετε το ζήτημα», είπε, διερωτώμενος: «Περιμένουμε άλλη συμπεριφορά από τους εταίρους μας, όταν αυτές οι ακραίες δηλώσεις Ερντογάν από τα κατεχόμενα, που επί της ουσίας οδηγούν στη διχοτόμηση του νησιού, στην de facto αποδοχή του Αττίλα, απαντώνται μέσω διαρροών και “διπλωματικών κύκλων”;». «Η κυβέρνηση έχει δώσει σαφή απάντηση στην άλλη πλευρά του Αιγαίου», επεσήμανε ο
υπουργός Εθνικής Άμυνας συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει παραμικρή πιθανότητα να μην εκτελέσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις το συνταγματικό τους καθήκον για προστασία της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων». «Δεν έχουμε δικαίωμα διαπραγμάτευσης επ’ αυτών. Αν διαπραγματεύεται κανείς επ’ αυτών, είναι το Υπουργείο Εξωτερικών και όχι το Άμυνας. Εμείς προστατεύουμε, δεν διαπραγματευόμαστε», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Το χαμένο στοίχημα των «ανατολικών» μαρινών
Μία εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα παρουσιάζεται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Γιατί από τη μία πλευρά οι μαρίνες ελλιμενισμού σκαφών στα νότια προάστια βρίσκονται σε άνθιση, καθώς πρόκειται να ανακατασκευαστεί η μαρίνα Αγίου Κοσμά, κατασκευάστηκε ήδη η υπερπολυτελής μαρίνα Βουλιαγμένης, εκκρεμεί η ανακατασκευή της μαρίνας Αλίμου, η αναβάθμιση της μαρίνας Φλοίσβου. Από την άλλη πλευρά όμως στα ανατολικά προάστια της Αθήνας, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Με εξαίρεση τη μαρίνα Λαυρίου που βρίσκεται υπό διαγωνιστική διαδικασία. Επομένως από την άλλη πλευρά της Αττικής, υπάρχει ένα μεγάλο κενό στη διασύνδεση με τα νησιά του Αιγαίου μέσω μαρινών, όπου θα μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση με ιδιωτικό σκάφος. Και όπως μου έλεγε το ίδιο πρόσωπο, είναι μία μοναδική ευκαιρία να μπορέσει η Ελλάδα να κερδίσει το στοίχημα που έχει μπροστά της με τη μεγάλη ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και τους πόρους που προέρχονται από το ταμείο Ανάκαμψης.
Η Lidl επενδύει πολλά στη ΓΑΛΠΟ
Πολλά φαίνεται ότι επενδύει η Lidl στη σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων ΓΑΛΠΟ. Κάτι που φαίνεται από την έντονη διαφημιστική πολιτική που ακολουθεί τον τελευταίο καιρό με παρουσία σε ένα μεγάλο μέρος των media και βέβαια στην τηλεόραση. Μάλιστα, έκανε και ένα rebranding προκειμένου να παρουσιάσει τη φρέσκια εικόνα των προϊόντων αυτών. Σύντομα μάλιστα πρόκειται να κάνει και ένα ταξίδι με δημοσιογράφους σε Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο. Ως ευκαιρία γνωριμίας με τους τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται για τα συγκεκριμένα προϊόντα. Σας θυμίζω ότι μεταξύ των προμηθευτών της είναι εταιρείες όπως η ΜΕΒΓΑΛ, η Κρι Κρι και ο Όλυμπος και όχι μόνο. Εξάλλου μόνο αμελητέα δεν είναι η προσήλωση της Lidl στα ελληνικά προϊόντα καθώς το μεγαλύτερο μέρος όσων πουλάει στα καταστήματά της είναι από την Ελλάδα, κάτι που της «βγήκε» και εμπορικά αλλά και σε επίπεδο εσόδων, κερδίζοντας την προτίμηση των καταναλωτών.
Τα μεγαλόπνοα σχέδια των στρατηγικών επενδύσεων
Με πολύ ενδιαφέρον άκουσα ότι η ρωσική Mirum που έχει σχεδιάσει την τουριστική επένδυση των 800 εκατομμυρίων στην Κρήτη, ψάχνει πλέον και επίσημα για στρατηγικό επενδυτή. Τι σημαίνει στρατηγικός επενδυτής; Ότι θα βάλει συμμέτοχο στην επένδυση που κάνει για να της βγουν τα νούμερα. Και αυτή δεν είναι η μόνη από τις στρατηγικές επενδύσεις που δεν της «βγαίνουν» τα κουκιά. Γιατί κάποιοι πάνε και στήνουν σχέδια επί χάρτου, αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Σας θυμίζω την πρόσφατη πώληση από πλευράς Goldman Sachs των ξενοδοχείων που είχε αποκτήσει στη Χαλκιδική και τα αγόρασε ο όμιλος Sani/Ikos της οικογένειας Ανδρεάδη. Ο λόγος είναι ότι το κόστος ήταν πολύ μεγάλο για να τα ανακατασκευάσει και να υλοποιήσει το μεγαλόπνοο εγχείρημά της. Και όπως μου λένε, δεν θα είναι η μόνη που οδηγείται σε αυτή τη λύση. Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες…
Το επόμενο βήμα του CVC στα γάλατα
Μετά τη Δωδώνη, η Δέλτα αναμένεται ότι θα είναι αυτή που θα απασχολήσει την ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Ακούγονται πολλά στην αγορά και σύντομα δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις. Επισήμως η Vivartia και το CVC, όπου ανήκει η Δέλτα, δεν επιβεβαιώνουν τίποτα. Αλλά το γεγονός είναι ότι για το CVC έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να εισπράξει όσα έβαλε για να πάρει τις εταιρείες τροφίμων της Vivartia πριν από μερικά χρόνια. Πούλησε τον Μπάρμπα Στάθη και τη Δωδώνη και έπεται συνέχεια. Μου το έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει πολλά χθες το πρωί. Και συνήθως δεν πέφτει έξω.
Οι «απαισιόδοξες» μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
Μισοάδειο βλέπουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Κάτι που φάνηκε και από την έρευνα του ΣΕΒ που παρουσιάστηκε υπό τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, από τον επικεφαλής της MRB, Δημήτρη Μαύρο. Η πραγματικότητα είναι ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι πιο ευάλωτες, έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε δανεισμό σε σχέση με τις μεγαλύτερες και οπωσδήποτε περιορισμένες πηγές οικονομικής ρευστότητας. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι οι επιχειρήσεις συνολικά αξιολογώντας την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, κατά το 44,7% την αντιμετωπίζουν ως ούτε καλή, ούτε άσχημη, το 33,8 των επιχειρήσεων την αντιμετωπίζει ως αρκετά ή πολύ άσχημη και το 21,6% ως πολύ ή αρκετά καλή. Από αυτές που βλέπουν την οικονομική κατάσταση ως πολύ ή αρκετά καλή, από τις μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούν το 27,1%, ενώ από τις μικρές είναι μόλις το 19,6% και από τις μεσαίες το 20,9%.