Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, ενώ σήμερα επί των άρθρων, η ΝΔ υπερψήφισε μονάχα το 4ο (κανονισμό λειτουργίας του ΕΤΕΑΝ) και ο ΛΑΟΣ μονάχα το πρώτο (σύσταση του ταμείου).

Κατά την σημερινή συνεδρίαση, ο Μ. Χρυσοχοΐδης επέφερε νέες τροποποιήσεις στο σώμα του νομοσχεδίου, με τις οποίες αποκλείονται οι μεγάλες επιχειρήσεις από την παροχή εγγυήσεων και αντεγγυήσεων, ενώ ορίζεται ρητά, πως οι θέσεις ευθύνης του νέου ταμείου, θα στελεχωθούν από εκείνα τα στελέχη του ΤΕΜΠΜΕ που θα ανταποκριθούν στην σχετική πρόσκληση, έχοντας τα απαιτούμενα ειδικά, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, έγινε υπό την σκιά των αντεγκλήσεων για την τροπολογία της Νέας Δημοκρατίας που προτείνει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου – και η οποία, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δεν τέθηκε σε ψηφοφορία, καθώς δεν είχε συνάφεια με το συζητούμενο νομοσχέδιο.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημείωσε πως η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο για το ΕΤΕΑΝ, τον επενδυτικό νόμο και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, σηματοδοτεί μια «επανεκκίνηση της οικονομίας» με βάση τις επενδύσεις:

«Ο επενδυτικός νόμος μαζί με το ΕΤΕΑΝ, ουσιαστικά είναι δύο εργαλεία: Το ένα είναι αναπτυξιακό, το άλλο είναι χρηματοδοτικό. Έτσι θα μπορέσουμε πραγματικά να επανεκκινήσουμε την οικονομία μέσα από τις επενδύσεις» ανέφερε ο κος Χρυσοχοΐδης και συνέχισε:

«Είδατε πριν από λίγες ημέρες, μια τεράστια αύξηση που παρουσιάζουν οι εξαγωγές της χώρας. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Έχουμε τρόπους και σχέδιο να στηρίξουμε τη νεανική και καινοτόμο επιχειρηματικότητα, όπως επίσης να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας. Αυτές είναι οι μεγάλες στρατηγικές μας επιδιώξεις. Αυτό είναι το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Και δεν είναι ρητορική όλη αυτή η προσπάθεια, αλλά πολύ συγκεκριμένη και πολύ στοχευμένη».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, διευκρίνισε πως οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, θα έχουν υπογραφεί μέχρι τον Μάρτιο προκειμένου να προκηρυχθούν τα επενδυτικά σχέδια, να χρηματοδοτηθούν από το ΕΤΕΑΝ με κεφάλαια επενδυτικά και κίνησης, «έτσι ώστε αυτό που ονομάζουμε επανεκκίνηση της οικονομίας να γίνει πράξη και να μην κολλήσει πάλι είτε στη γραφειοκρατία είτε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες».

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης, επισκόπησε τις κυβερνητικές χρηματοδοτήσεις για επενδυτικές πρωτοβουλίες, μέσω του ΕΤΕΑΝ (400 εκατ. ευρώ), πρόγραμμα για την στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων (650 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση, δαπανηθέντα 150 εκατ.), Ταμείο Ενάλιο (35 εκατ. ευρώ), Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Ταμείο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» (αιτήσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ έχουν υποβληθεί), Ταμείο Jeremie, (250 εκατ. ευρώ από πλευράς τραπεζών). «Νομίζω ότι υπάρχει και ένα εξαιρετικά θετικό ζήτημα που έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το χαμηλότοκο δάνειο προς τις τράπεζες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, θεώρησε δια του εισηγητή της, Κωνσταντίνου Μουσουρούλη, «πρόχειρο και πειραματικό» τον τρόπο ίδρυσης του ταμείου, κρίνοντας πως δίνεται «εν λευκώ εξουσιοδότηση στον πρόεδρό του, να οργανώσει, να διαχειριστεί και να επενδύσει όλη αυτή την χρηματοδότηση» και υποστηρίζοντας πως δεν θα έπρεπε να καταργηθεί αμέσως το ΤΕΜΠΜΕ.

Η Σοφία Καλαντίδου (ΚΚΕ) θεώρησε πως το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ στις σημερινές συνθήκες, και τόνισε πως οι μικροί επαγγελματίες και αυταπασχολούμενοι, μπορούν να βρουν δικαίωμα στη δουλειά και την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών τους, μονάχα στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος (ΛΑΟΣ), δήλωσε πως το κόμμα του καταψηφίζει επί των άρθρων, πλην του πρώτου, θεωρώντας το νομοσχέδιο «αναποτελεσματικό, ευχετικό και αδύναμο να παρέμβει και να διορθώσει τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας και να συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς».

Η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς «τα εθνικά και κοινοτικά κονδύλια αξιολογούνται με βάση τα κριτήρια των τραπεζών, αφού τον πρώτο λόγο στην συνεπένδυση τον έχουν οι τράπεζες».