«Η Ελλάδα με την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και τις δημόσιες συμπεριφορές της, αποκλίνει σταθερά ι από τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος μιλώντας πριν από λίγη ώρα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για την ακρίβεια.

Ο αρχηγός του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το σύνθημα της Ν.Δ. «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» είναι «μια γαργαλιστική πρόκληση. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Η Ελλάδα είναι Ευρώπη. Το σύνθημα θυμίζει συντηρητικό κόμμα υπό ένταξη χώρας» ανέφερε. Καταλόγισε, δε, στη Ν.Δ. ότι «όσο πιο χαμηλά ρίχνετε τον πήχη, τόσο πιο εύκολα τον ξεπερνάτε». Μάλιστα χαρακτήρισε αδύναμο πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας πως «θα είστε όλοι υπόλογοι εάν δεν εφαρμόσει η ΕΥΠ την απόφαση του ΣτΕ για την παρακολούθησή μου».

Αναφερόμενος στο δυστύχημα των Τεμπών, τόνισε ότι «η ελληνική Δεξιά της εποχής μας λειτουργεί όπως οι συντηρητικές παρατάξεις της ανατολικής Ευρώπης», ενώ όσον αφορά την ακρίβεια επεσήμανε ότι «το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί. Ο λαός έλεγε θα φύγουν τα μνημόνια, θα έρθουν τα καλύτερα και βλέπει να καταρρέει η αγοραστική δύναμη του νοικοκυριού του. Τι κάνετε πέντε χρόνια; Πώς σπάτε τα ολιγοπώλια; Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που πήρατε;».

Παράλληλα έκανε λόγο για επιπτώσεις στο δημογραφικό, στις δομές του ασφαλιστικού και στην παραγωγικότητα, ενώ στάθηκε στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα σε οικογένειες με παιδιά. «Οι φορολογικές επιβαρύνσεις για οικογένειες με παιδιά στην Ελλάδα είναι πολύ πάνω από τον μέσο όσο των χωρών του ΟΟΣΑ. Το αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης είναι η αύξηση των ανισοτήτων στην Ελλάδα. Το δε επιχείρημα περί «εισαγόμενης ακρίβειας» καταρρίπτεται με την πάροδο του χρόνου και η κυβέρνηση επαναπαύεται» είπε.

Όσον αφορά τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα, ανέφερε ότι στους 24 από 36 τελευταίους μήνες, έχουμε σταθερά τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. «Από τον περσινό Ιούλιο, δεν υπάρχει ούτε ένας μήνας που οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» υπογράμμισε.

Είπε δε ότι ως απάντηση, στελέχη της Ν.Δ. επικαλούνται το ποσοστό 41% που απέσπασε το κυβερνών κόμμα στις βουλευτικές εκλογές και τόνισε ότι οι ευρωεκλογές είναι μια εξαιρετική ευκαιρία «απέναντι σε αυτήν την αλαζονική απάντηση». «Ο πληθωρισμός γκρεμίζει κάθε κυβερνητική δικαιολογία. Η «ψαλίδα» μεταξύ μισθών και κερδών συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Κάποιοι θα φύγουν Μίδες από τη χώρα μετά την πρωθυπουργία σας κύριε Μητσοτάκη».

Όσον αφορά την επιστολή του πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως όταν άλλες χώρες έπαιρναν πρωτοβουλίες, «εσείς κάνατε τον Πόντιο Πιλάτο».