Σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «Attica Tv». Στην έρευνα αποτυπώνονται ταυτόχρονα και οι λόγοι των μετακινήσεων των συντηρητικών ψηφοφόρων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, χωρίς δηλαδή αποχή, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 25,5%, δεύτερο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 13%, τρίτο είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 11%, ενώ η Ελληνική Λύση κατατάσσεται τέταρτη με 8,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8% και η Πλεύση Ελευθερίας με 4%. Στο 3,5% καταγράφεται η δύναμη της Νέας Αριστεράς, στο 3% της Νίκης, στο 2% του ΜέΡΑ25, ενώ από 1,5% συγκεντρώνουν Δημοκράτες, Φωνή Λογικής και Σπαρτιάτες. Με 1% καταγράφεται ο ΚΟΣΜΟΣ.

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων για τις ευρωεκλογές, η έρευνα εμφανίζει τη Νέα Δημοκρατία να κινείται από 28 έως 32%, τον ΣΥΡΙΖΑ από 13,5% έως 16,5%, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από 11,5% έως 14,5%, την Ελληνική Λύση από 9% έως 11% και το ΚΚΕ από 8% έως 10%. Κατά την εκτίμηση της PRORATA, 3,5% έως 5% είναι το εύρος της επιρροής της Πλεύσης Ελευθερίας, 3% έως 4,5% της Νέας Αριστεράς και 2,5% έως 4% της Νίκης.

Γιατί μετακινούνται δεξιά οι ψηφοφόροι

Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι μετακινήθηκαν σε κόμμα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας το έκαναν εξαιτίας της «απομάκρυνσης του κόμματος από παραδοσιακές θέσεις» κατά 60%. Οι εξελίξεις που επηρέασαν, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια κατά 51%, η αύξηση της εγκληματικότητας κατά 34%, η διαχείριση των Τεμπών κατά 31% και η ακρίβεια κατά 24%.

Στο ερώτημα τι προτίθενται να ψηφίσουν οι εκλογείς που αυτοτοποθετούνται στην κεντροδεξιά, η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αδιαμφισβήτητη (ΝΔ 54%, Ελληνική Λύση 14%).

Η εικόνα, όμως, αλλάζει, όταν καλούνται να απαντήσουν όσοι αυτοτοποθετούνται στη Δεξιά και την Ακροδεξιά, όπου η ΝΔ πιέζεται από την Ελληνική Λύση (31 έναντι 30%), ενώ 8% εμφανίζεται να παίρνει η Νίκη, 7% η Φωνή Λογικής και 3% οι Σπαρτιάτες. Το σύνολο των ερωτηθέντων, πάντως, εκτιμά ότι στις ευρωεκλογές τα κόμματα δεξιά της ΝΔ θα καταγράψουν άνοδο (58%), ενώ μόνο το 22% θεωρεί ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Χωρίς αντίπαλο ο Μητσοτάκης

Χωρίς αντίπαλο «τρέχει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταλληλότητα. Στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για πρωθυπουργό», όπου το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι όλων των υπολοίπων παραμένει μεγάλο (33% έναντι 6% των Στ. Κασσελάκη και Κ. Βελλόπουλου), το 40%, ωστόσο, όσων ερωτήθηκαν δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται κανέναν.