Ζυμώσεις επί ζυμώσεων

Καλημέρα! Αυτό που συζητιέται πέριξ των καφέ του κέντρου δεν είναι το ποιος θα βγει πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, αλλά ούτε το ποσοστό που θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ακόμα τρία χρόνια μπροστά του, για να αντιμετωπίσει το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας και της εγκληματικότητας, αλλά το τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη ημέρα στον χώρο της Κεντροαριστεράς και αν μπορεί να βγει από τη βαθύτατη κρίση που έχει περιέλθει. Για να είμαστε ειλικρινείς αυτό δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά ευρύτερα την παρουσία της στην Ευρώπη. Όλοι μιλούν με όλους και γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων χωρίς όμως να «βγαίνει λευκός καπνός». Και ο λόγος είναι ένας και απλός: δεν βρίσκεται το κατάλληλο πρόσωπο, το οποίο μπορεί να ηγηθεί μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Ας πάμε, όμως, στα κόμματα που εκπροσωπούν την «προοδευτική παράταξη» και τι σκέφτονται σύμφωνα με στελέχη τους, τα οποία μου έχουν μιλήσει.

«Θα έρθουν αυτοί σε μένα»

Στον ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν διάφορα πρώην κυβερνητικά στελέχη να ανοίξει μία συζήτηση περί προοδευτικών δυνάμεων, αλλά χωρίς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, που ακούει στο όνομα Στέφανος Κασσελάκης. Συνάδελφος που γνωρίζει πράγματα μού εκμυστηρεύτηκε ότι στην ερώτησή του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το τι σκοπεύει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ εκείνος του απάντησε πολύ απλά: «Θα έρθουν αυτοί σε εμένα»! Τόσο απλά. Στο ΠΑΣΟΚ, όμως, που ακόμη και τώρα έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και γνωρίζει πολύ καλά πώς παίζεται το «παιχνίδι» υπάρχει μία άλλη άποψη, αυτή του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτή λέει, λοιπόν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ότι θα ανοίξει τις πόρτες της Χαριλάου Τρικούπη σε στελέχη που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αρκεί να μην έχουν «ενοχλήσει» το κόμμα με βαρύγδουπες δηλώσεις τους.

Σε ανοιχτή γραμμή με Χαρίτση και Κόκκαλη

Έμαθα, λοιπόν, ότι είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τον Αλέξη Χαρίτση και με στελέχη της Νέας Αριστεράς, στους οποίους θα κάνει άνοιγμα μετά τις ευρωεκλογές. Ξέρω, επίσης, ότι έχουν γίνει συζητήσεις και με άλλους φορείς, όπως το κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη, αλλά αυτές δεν ευοδώθηκαν.
Και επειδή ο Νίκος ξέρει καλά το να προσεγγίζει πολιτικά ανθρώπους, σας λέω, λοιπόν, και δεν χωρά αμφισβήτηση ότι έχει έρθει σε συμφωνία με δύο βουλευτές από άλλα κόμματα, για να ενσωματωθούν στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Για να σας βοηθήσω λίγο, σας παραπέμπω σε απογευματινή καθημερινή σειρά.

Ελεγχόμενη μουρμούρα

Όσον αφορά τις εσωκομματικές αντιδράσεις, αυτή τη στιγμή μπορεί να υπάρχει μουρμούρα για τα ποσοστά, αλλά αν πάει στην κάλπη στο εσωτερικό του κόμματος, δύσκολα θα χάσει. Πρώτον, γιατί ο μόνος που τον «γραντζουνάει» πολιτικά μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος δεν έχει ακόμα τα ερείσματα και δεύτερον θα πρέπει να συνασπιστούν όλοι δίπλα του. Καταλήγουμε, λοιπόν, ότι οι συζητήσεις θα συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον, αν και νομίζω ότι θα μείνουν απλά συζητήσεις, γιατί όλοι ψάχνουν να βρουν το χαρισματικό πρόσωπο, που θα ενώσει τον πολύπαθο αυτό χώρο.

Σε θέση μάχης ο Αυτιάς

Πάμε τώρα στις συζητήσεις για τα ευρωψηφοδέλτια. Στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα, όλοι σχεδόν αυτά συζητάνε και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοι θα έχουν τις πρωτιές και πόσο ψηλά θα πάνε. Πώς και αυτό; Ε, κατέβηκα στο Κοινοβούλιο χθες και μετά σε τρία στέκια πέριξ της περιοχής, όπου είδα και βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και μου είπαν οι νεοδημοκράτες για τον Γιώργο Αυτιά, που επιτέλους έπειτα από τόσα χρόνια αναμονής είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Ο γνωστός δημοσιογράφος είδε χθες τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και μου είπε ο άνθρωπός μου στο Μέγαρο Μαξίμου πως το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό. Και εκεί που μιλούσαμε, θυμήθηκα πρόσφατη συζήτηση με δημοσκόπο, που μου είπε πως στις μετρήσεις που γίνονται για τη λίστα της ΝΔ κονταροχτυπιούνται στις πρώτες θέσεις ο Γ. Αυτιάς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Για να δούμε.

Η Μπεκατώρου και ο ΣΥΡΙΖΑ

Και εκεί που έβλεπα τις φωτογραφίες με τον Γ. Αυτιά, άκουσα και τη συνέντευξη της Σοφίας Μπεκατώρου στον «Αθήνα 9,84» και την υπεράσπιση από την Ολυμπιονίκη της επιλογής της να είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, πρέπει να εκλεγεί την Κυριακή στις προκριματικές, αλλά δεν υπάρχει θέμα γι’ αυτήν, μου είπαν. Το ενδιαφέρον ήταν η αναφορά της πως δεν είχε συζητήσει με άλλα κόμματα στο παρελθόν. Κάτι μου λέει, όμως, πως κάνει λάθος, εκτός εάν μας λένε ψέματα στελέχη της ΝΔ. Τι να σας πω; Δεν έχω λόγο να μην την πιστέψω.

Η μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ

Την προσεχή Κυριακή θα πραγματοποιηθούν οι προκριματικές εκλογές ανάδειξης των υποψηφίων για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 8 το βράδυ. Ποιον είναι το ενδιαφέρον; Εκτός από τα μέλη, δικαίωμα ψήφου έχουν και οι φίλοι/ες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι οποίοι/ες θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα και θα λάβουν μέρος στην προκριματική εκλογική διαδικασία, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα φίλου/ης του ΣΥΡIΖΑ-ΠΣ.

Οι συριζαϊκοί υποψήφιοι

Να πάμε λίγο στα πρόσωπα, όπως συζήτησα χθες με όσους γνωρίζουν το παρασκήνιο. Η συζήτηση δεν επικεντρώθηκε στις εκλογές της Κυριακής, αλλά στις ευρωεκλογές. Εκεί έμαθα, όπως μου λένε, πως θα γίνει μάχη για το ποιοι θα εκλεγούν, γιατί, εάν εκλέξει 4-5 ευρωβουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει θέμα: ο Νίκος Παππάς, ο μπασκετμπολίστας, και η Σοφία Μπεκατώρου προηγούνται, όπως μου λένε. Από εκεί και πέρα, από τους νυν ευρωβουλευτές ο Κώστας Αρβανίτης έχει προβάδισμα και μάχη δίνει και η Έλενα Κουντουρά. Οι υπόλοιποι είναι: η Δώρα Αυγέρη, η Δώρα Τσαμπάζη, χήρα του Ολυμπιονίκη, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ο Γιώργος Τσίπρας, ξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, ο Βαγγέλης Αντώναρος κ.ά.

Το καρφί Τσίπρα και ο κανένας

Δεν ξέρω εάν το πήρατε είδηση, αλλά έριξε ένα… καρφί μεγάλο ο Αλ. Τσίπρας για τον διάδοχό του, Στ. Κασσελάκη. Μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι εύκολο για τον Κ. Μητσοτάκη να τρέχει με αντίπαλο τον κανένα και να τον κερδίζει ο κανένας. Ο κανένας; Αυτό διερωτήθηκαν πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ, που είδαν «καρφί» προς τον Στ. Κασσελάκη, που δεν έχει καταφέρει να κάνει το άλμα ακόμα προς τα πάνω και κινείται πολύ κάτω από τα ποσοστά του 2023.

Οργή Κατρούγκαλου για Πολάκη

Πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο ευχάριστο δεν είναι το κλίμα, καθώς η είδηση για την εκλογή του Γιώργου Κατρούγκαλου σε επιτροπή του ΟΗΕ άναψε τα αίματα. Κυρίως με την κίνηση του Παύλου Πολάκη να αφήσει υπονοούμενα για το πώς έγινε αυτή η επιλογή, κοιτώντας προς την κυβέρνηση. Μάλιστα, ο Άδωνις Γεωργιάδης του επιτέθηκε, ενώ έμαθα πως πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι έξαλλοι με τον κρητικό πολιτικό και είδαν με λύπη την ηγεσία να μην αντιδρά. Ούτε μια ανακοίνωση από το κόμμα, για να κρατήσει αποστάσεις. Και δεν ήταν μόνο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, που είναι εξοργισμένος και απάντησε χθες, αλλά έμαθα πως έξαλλοι είναι και ο Δημήτρης Λιάκος, πρώην υφυπουργός Οικονομικών, που συνομιλεί τακτικά με τον Αλ. Τσίπρα και ο οποίος, όντως, είναι σε θέση σημαντική στην Eurobank, αλλά και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, που έχει καίριο πόστο στην Τράπεζα της Ελλάδος, εκτός από καθηγητής στο Χάρβαρντ.

Στο σπίτι του Κασσελάκη

Πάω λίγο στο σπίτι του Στ. Κασσελάκη, που άνοιξε χθες τις πόρτες του στον Νίκο Ευαγγελάτο και τον ξενάγησε σε αυτό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην εκπομπή του «Mega», μια κίνηση που λέγεται πως εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της καλής σχέσης με τα συστημικά ΜΜΕ και με τους ιδιοκτήτες τους κι εκεί αποκάλυψε -να σας δώσω και την είδηση- ότι η μετακόμιση θα γίνει τον Ιούλιο και ο πολυσυζητημένος γάμος του με τον Τάιλερ ΜακΜπέθ θα γίνει στα τέλη Αυγούστου.

Στον «πάγο» έχει βάλει ο Κασσελάκης τη Σβίγκου

Δεν ξέρω εάν το έχετε προσέξει, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου, είναι «εξαφανισμένη». Δεν μετέχει ενεργά σε κομματικές εκδηλώσεις, όπως αυτές που αφορούν την παρουσίαση των υποψηφίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ευρωεκλογές, και όποτε παρίσταται δεν παίρνει τον λόγο. Γενικώς, έχει, πλέον, έναν περιορισμένο ρόλο και, όπως μου λένε από την Κουμουνδούρου, αυτό δεν είναι τυχαίο. Φέρεται να την έχει βάλει στον «πάγο» ο Στέφανος Κασσελάκης, που με την πρώτη ευκαιρία θα την αντικαταστήσει – θυμίζω ότι ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης, παραιτήθηκε στις αρχές Μαρτίου. Μάλιστα, ακούγονται και κάποια ονόματα για τη θέση της, όπως αυτά του Θάνου Μωραΐτη και της Ολυμπίας Τελιγιορίδου. Και οι δύο όλως τυχαίως προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, έναν χώρο στον οποίο ο πρόεδρος στοχεύει εκλογικά.

Πρωτιά και αιχμές για Τζανακόπουλο – Τσακαλώτο

Οι 20 πρώτοι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ για τις προκριματικές εκλογές του κόμματος ενόψει των Ευρωεκλογών 2024 παρουσιάστηκαν προχθές σε εκδήλωση στην Νέα Ιωνία και ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο γνωστός και μη εξαιρετέος μπασκετμπολίστας, Νίκος Παππάς. Ωτακουστής, που ήταν εκεί, μου μετέφερε ότι σε πηγαδάκι που είχε ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού με στελέχη και φίλους του κόμματος αναφέρθηκε στην παραλίγο υποψηφιότητά του στον Δήμο της Αθήνας. Το ενδιαφέρον είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ότι σε μετρήσεις που είχε έβγαινε πρώτος, ενώ άφησε αιχμές κατά του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι άσκησαν βέτο για την υποψηφιότητά του. Τελικά, αν είναι έτσι, τη στήριξη των «53» στον Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Αλαβάνο ο Αλέξης την πλήρωσε ακριβά.

Σκοράρει ένας γκολκίπερ για λογαριασμό του Ζαγοράκη

Μπορεί οι υποψήφιοι που προέρχονται από τα «σπλάχνα» του ΠΑΣΟΚ να έχουν ένα προβάδισμα σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους, αλλά ο καθένας έχει από έναν «άσο στο μανίκι». Και τι εννοώ με αυτό; Έμαθα, λοιπόν, ότι τον Θοδωρή Ζαγοράκη τον «τρέχει» ο πρώην τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, ο οποίος είναι ο έμπιστός του άνθρωπος σε αυτές τις ευρωεκλογές, με συνέπεια να έχουν εστιάσει στις ψήφους των συνδέσμων φιλάθλων του ΠΑΟΚ, οι οποίοι είναι συνολικά 146. Εκεί, λοιπόν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του παλαίμαχου τερματοφύλακα, έχουν κάνει «focus» και τρέχουν προς άγραν ψήφων.

Ποιοι καλοβλέπουν την εξαγορά της Avramar

Τρεις παίκτες κάθονται στο τραπέζι με σκοπό να εξαγοράσουν την Avramar. Ο ένας από αυτούς είναι η «Philosofish», που ανήκει στον εφοπλιστή, Νικόλα Λυκιαρδόπουλο, και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Επίσης, στους ενδιαφερόμενους είναι το επενδυτικό fund του Άμπου Ντάμπι «ADQ», καθώς και το ισπανικό fund «The Atitlan». Οι δύο τελευταίοι βρίσκονται από κοινού στους ενδιαφερόμενους. Το θέμα, πάντως, είναι αν και σε τι βαθμό θα επιλέξουν οι τράπεζες να κουρέψουν τα δάνεια της εταιρείας, που υπερβαίνουν τα 450 εκατομμύρια ευρώ. Και στόχος των τραπεζών είναι να πουληθεί η εταιρεία εν τω συνόλω της και όχι σε μικρότερα κομμάτια. Η δεύτερη λύση, ωστόσο, θα είναι αναπόφευκτη, εάν το κούρεμα των δανείων δεν κριθεί ικανοποιητικό από τους ενδιαφερόμενους και επιλέξουν για λόγους εξοικονόμησης χρημάτων να αγοράζουν ένα μέρος από τις ιχθυογενετικές μονάδες της εταιρείας. Πάντως, το ζήτημα της Avramar έχει ακόμα πολύ δρόμο. Και, όπως μου έλεγε άνθρωπος της αγοράς αυτής, δεν αναμένεται να έχει καταλήξει η μπίλια για το ποιος θα είναι ο νέος της ιδιοκτήτης πριν από το τέλος του 2024.

Γιατί δεν γκρέμισαν τον Πύργο του Πειραιά

Μάλλον ασύμφορο θα ήταν το εγχείρημα να γκρεμιστεί και να ξαναχτιστεί από την αρχή ο Πύργος του Πειραιά. Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα έβγαλα ακούγοντας την Όλγα Ίτσιου, της «Dimand», που ανήκει στην κοινοπραξία που τον κατασκεύασε, να μιλάει γι’ αυτόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση να μην γκρεμιστεί έδωσε εξοικονόμηση 43 γκιγκαβατωρών ενέργειας, που αντιστοιχούν σε κατανάλωση 10.000 νοικοκυριών για ένα έτος. Επίσης, από πλευράς εκπομπών ρύπων έγινε εξοικονόμηση 23.100 τόνων, που είναι οι ρύποι που μπορεί να απορροφήσει μια δασική έκταση λίγο μικρότερη από τον Υμηττό. Αντιθέτως, εάν είχε γκρεμιστεί και κατασκευαστεί από την αρχή, θα είχε χρειαστεί να καταναλώσει ό,τι θα καταναλώσει τώρα ο Πύργος για τα επόμενα 16 χρόνια.

Ο τζίρος των ξενοδοχείων

Περίπου στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασε ο τζίρος των ξενοδοχείων, που βρίσκονται στον δήμο Αθηναίων, καταγράφοντας αύξηση περίπου 23%. Και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, κατάφερε να αναστατώσει τον κλάδο, μιλώντας για το θέμα στο Φόρουμ των Δελφών. Τι είπε; Ότι αφού τα ξενοδοχεία βγάζουν κέρδος, θα πρέπει να λειτουργούν ανταποδοτικά και να πληρώνουν μεγαλύτερα τέλη. Η αναφορά του προκάλεσε αρκετά σχόλια, όχι όμως θετικά.

Οικογενειακή διαμάχη στη μεγαλύτερη βιομηχανία ελιάς στην Ελλάδα

Βγήκαν τα μαχαίρια στη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής επιτραπέζιας συσκευασμένης ελιάς στην Ελλάδα, στην Intercomm. Μου είπαν ότι ο πρόεδρος της εταιρείας, Λευτέρης Σαΐτης, συνέπραξε για να φυγαδεύσει από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον γαμπρό του, Στέργιο Τσαγκούλη, που ήταν και κάτοχος ποσοστού πάνω από 45% στην εταιρεία αυτήν. Οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι τεταμένες τον τελευταίο καιρό, καθότι ο Τσαγκούλης φαίνεται να πιστώνεται την ανάπτυξη της εταιρείας τα τελευταία χρόνια, όντας ο άνθρωπος που την καθοδήγησε αποτελεσματικά στο να είναι σήμερα σχεδόν 100% εξαγωγική, με τζίρο πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ. Άνθρωπος της αγοράς μου λέει επίσης ότι η ενδοοικογενειακή υπόθεση θα μπορούσε να έχει και δικαστικές προεκτάσεις. Μένει να φανεί.

Κινδυνεύει να βγει εκτός Χρηματιστηρίου η εταιρεία του Βαφειά

Ο Χάρης Βαφειάς είναι ευρύτερα γνωστός από τη συμμετοχή του ως κριτής στο τηλεπαιχνίδι επιχειρηματικότητας του ANT1, Dragons’ Den. Ο Βαφειάς, όμως, έχει και σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της ναυτιλίας. Αυτή την περίοδο, μία από τις εταιρείες του, η «C3IS», κινδυνεύει να βρεθεί εκτός του ταμπλό του Χρηματιστηρίου στον Nasdaq, καθότι η τιμή της μετοχής βρίσκεται κάτω από το 1 δολάριο, που είναι το όριο. Όσες εταιρείες έχουν τιμή μετοχής κάτω από 1 ευρώ προειδοποιούνται εγκαίρως ότι θα διαγραφούν. Και ο Βαφειάς επιδιώκει αυτή τη στιγμή να σώσει την παρτίδα και να μη διαγραφεί από τα ταμπλό του Nasdaq. Ο ίδιος βρίσκεται προ των πυλών της διαγραφής έως τον Αύγουστο, οπότε θα πρέπει να κινηθεί εγκαίρως και να σώσει τη μετοχή, η οποία θα πρέπει να διατηρηθεί πάνω από το 1 ευρώ για τουλάχιστον 10 διαδοχικές συνεδριάσεις.