«Δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον. Ο καθένας στον ρόλο του. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες», διαμηνύει ο πρωθυπουργός προς πάσα κατεύθυνση επιχειρώντας να καταστήσει σαφές ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση στο σύνολό της εστιάζουν στην υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος με βάση το οποίο εξελέγη η ΝΔ με ένα ισχυρό ποσοστό στις εκλογές του Ιουνίου. Και μπορεί να απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση για την τραγωδία στα Τέμπη, ωστόσο το λάθος μήνυμα που εστάλη με την παρουσία των Σταύρου Παπασταύρου – Γιάννη Μπρατάκου στην οικία γνωστού επιχειρηματία που οδήγησε στην παραιτήσεις των δύο υπουργών φέρνει ανακατατάξεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού εξηγούσε στο Newsbeast ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την αντικατάστασή τους, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε μετά τις εξελίξεις να μην προχωρήσει σε βίαιες αποφάσεις αλλά να μελετήσει καλά –μέσα στο Σαββατοκύριακο– ποιο πρόσωπο θα μπορούσε στη δεδομένη πολιτική στιγμή και ενόψει των ευρωεκλογών να σηκώσει το βάρος της ευθύνης ενός τόσο νευραλγικού πόστου, όπως αυτό του διευθυντή της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού αντικαθιστώντας τον Γιάννη Μπρατάκο. Στο πλαίσιο αυτό στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα του διευθυντή του πρωθυπουργού στη Bουλή και στενού του συνεργάτη, Μιχάλη Μπεκίρη, ενώ πιθανώς να επιλεγεί και ένα πρόσωπο-έκπληξη. Και αυτό γιατί απαιτείται ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του, το οποίο θα μπορεί να ισορροπεί μεταξύ κυβέρνησης, κοινοβουλευτικής ομάδας και της κομματικής έδρας της ΝΔ, δηλαδή για τον εξ απορρήτων, ο οποίος θα απορροφά τους πιθανούς κραδασμούς και θα φροντίζει να λειτουργεί εύρυθμα το κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις, δηλαδή αυτή η θέση να αποκτήσει διαφορετικά χαρακτηριστικά, να αποψιλωθεί δηλαδή ο ρόλος, ενισχύοντας το διοικητικό κομμάτι έναντι του αμιγώς πολιτικού.

Ο Γιάννης Μπρατάκος και ο Σταύρος Παπασταύρου

Για τη θέση του Σταύρου Παπασταύρου οι πληροφορίες συγκλίνουν στην απόφαση για εσωτερική αναπλήρωση και συγκεκριμένα στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του νυν υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος ήδη έχει «μετακομίσει» στο Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι, ο Μάκης Βορίδης θα αναλάβει και την ευθύνη του νομοθετικού έργου με την ανάθεση των νέων του αρμοδιοτήτων να δημοσιεύεται προσεχώς στο Φύλλο της Κυβέρνησης. Συγχρόνως ένα μέρος των αρμοδιοτήτων του Σταύρου Παπασταύρου ενδεχομένως να δοθεί στον γενικό γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, Στέλιο Κουτνατζή, ο οποίος είχε ενισχυμένο ρόλο στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι ισχυροποιείται περισσότερο και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, με κύριο αντικείμενο την προώθηση του κυβερνητικού έργου.