Δύο γεμάτοι μήνες μάς χωρίζουν από τις ευρωεκλογές και το πολιτικό θερμόμετρο μέρα με τη μέρα δείχνει όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες. Οι διεθνείς υποχρεώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αποσπούν καθόλου την προσοχή του από την κατάσταση στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο και τους στόχους που έχουν τεθεί για το κυβερνών κόμμα. Το ποσοστό που θα λάβει στις ευρωκάλπες αναμένεται να είναι καθοριστικό για τη συνέχεια αλλά και την πολιτική νομιμοποίηση της ΝΔ και τους συσχετισμούς όπως αυτοί θα διαμορφωθούν στις Βρυξέλλες.

Γνωρίζει καλά ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του θα τα παίξουν όλα για όλα έτσι ώστε να επιβιώσουν πολιτικά. Με βάση τα παραπάνω αλλά και τα προβλήματα που ενσκήπτουν στην πορεία, (βλ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου) και τα οποία απαιτούν ειδικούς χειρισμούς, ο πρωθυπουργός θα θελήσει να διατηρήσει την πολιτική του κυριαρχία και να αποδείξει στην πράξη ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη παράταξη που μπορεί να δώσει προοπτική αλλά και ευημερία στους πολίτες.

Για τον λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα θα αναδείξει το κυβερνητικό έργο, θα προτάξει τις ευρωπαϊκές ρίζες της ΝΔ, ενώ παράλληλα θα διώξει κάθε σκιά από υποθέσεις που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα γαλάζια στελέχη, ο πήχης δεν είναι το 41% των εθνικών εκλογών αλλά το 33% που ήταν η επίδοση της ΝΔ στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Και επίσης, να παραμείνει σε διψήφιο ποσοστό, όχι όμως κάτω από 15 μονάδες, η απόσταση από τον δεύτερο. Ο ίδιος πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσες φορές και αν του έχει τεθεί το ερώτημα για τον πήχη δεν τον προσδιορίζει αριθμητικά. Αποκαλυπτικά πάντως είναι τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης της «Marc» που δείχνει απώλειες 3 μονάδων για το ΠΑΣΟΚ κάτι το οποίο χαρακτηρίζουν αναμενόμενο από το κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς η εικόνα που εκπέμπει στους ψηφοφόρους της η Χαριλάου Τρικούπη είναι θολή σε μεγάλα ζητήματα.

Αυτό του κοστίζει προς ώρας τη δεύτερη θέση δημοσκοπικά, αλλά η απόσταση που τους χωρίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μεγάλη. Κι αυτό εξηγείται από την αισθητή παρουσία του νέου κόμματος των Δημοκρατών του Ανδρέα Λοβέρδου, το οποίο καταγράφει ποσοστό 2,2% με τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του να προέρχεται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ. Η ΝΔ στρέφει το βλέμμα της και στα δεξιά της, καθώς κόμματα όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη εισπράττουν από τη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Και έτσι εξηγείται και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυριακάτικη ανάρτησή του στα γεγονότα που έγιναν πριν από λίγες ημέρες στου Ζωγράφου με αγνώστους να χρησιμοποιούν ως ορμητήριο την Πανεπιστημιούπολη και να καίνε δεκάδες οχήματα. «Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν “πάρτι” στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής. Για τέτοια επεισόδια πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών. Και είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί», έγραψε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Επίσης, θα ξορκίσει τη χαλαρή ψήφο επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από δυνατή πολιτική εκπροσώπηση στα ευρωπαϊκά φόρα, με μια παράταξη που μπορεί να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις, να διεκδικεί ευρωπαϊκά κονδύλια «αιμοδοτώντας» σημαντικά έργα υποδομής και ενισχύοντας τις συμμαχίες της διεθνώς.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Καλή Κυριακή της Αποκριάς σε όλες και όλους! Αυτή η εβδομαδιαία ανασκόπηση είναι γεμάτη παραδείγματα για το πώς…

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Sunday, March 17, 2024