Για πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή του 1974, πλοίο επιφανείας του Πολεμικού μας Ναυτικού άνοιξε πυρ με τον κύριο οπλισμό του εναντίον εχθρικού στόχου πριν από λίγες ώρες. Αναφερόμαστε, φυσικά, στο επεισόδιο που είχε η φρεγάτα «Ύδρα» χθες τα ξημερώματα, όταν αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει στον κόλπο του Άντεν το πρωραίο πυροβόλο εναντίον δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV’s) των ανταρτών Χούθι, προκειμένου να προστατέψει εμπορικό πλοίο που κατευθυνόταν προς την Αραβική Θάλασσα.

Ειδικότερα, στις 04:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης το ραντάρ της φρεγάτας μας, που προστάτευε το ιταλικό πλοίο κοντέινερ «Τζίνα», εντόπισε δύο ιπτάμενα ίχνη, που είχαν απογειωθεί από την Υεμένη. Αμέσως σήμανε συναγερμός και δόθηκε εντολή να παρακολουθούνται επισταμένως οι δύο στόχοι. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα έγινε η αναγνώρισή τους και πλέον το πλήρωμα ήταν σίγουρο πως πρόκειται για drones.

Το πρώτο πράγμα που έκανε η φρεγάτα ήταν να εκπέμψει σήματα ηλεκτρονικής αναγνώρισης «Φίλιου ή Εχθρού» με το σύστημα IFF (Identification, friend or foe), ενώ αντίστοιχους αναμεταδότες χρησιμοποίησαν και άλλα παραπλέοντα σκάφη, που συμμετέχουν στη διεθνή επιχείρηση Eunavfor Aspides.

Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία απάντηση, αφού τα μη επανδρωμένα αεροχήματα των Χούθι δεν διαθέτουν ανάλογο σύστημα. Κατά συνέπεια, βάσει του πρωτοκόλλου εμπλοκής τα δύο ίχνη του ραντάρ θεωρήθηκαν πλέον μετά βεβαιότητας εχθρικά, οπότε το πλήρωμα των πυροβόλων της «Ύδρας» τα έθεσε στο στόχαστρό του και περίμενε εντολή κατάρριψής τους.

Η γέφυρα του πλοίου μας βρισκόταν σε ανοικτή επικοινωνία με τον ιταλό διοικητή, υποναύαρχο Στέφανο Κωνσταντίνο, που επέβαινε στο αντιτορπιλικό «Caio Duilio» και αυτός με τη σειρά του μιλούσε με το επιχειρησιακό στρατηγείο της Λάρισας, όπου προΐσταται ο αρχιπλοίαρχος, Βασίλειος Γρυπάρης.

Αφού εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι εμπλοκής και τα πρωτόκολλα, κρίθηκε σκόπιμη η εμπλοκή με τη χρήση του πρωραίου πυροβόλου (σ.σ. αυτού που βρίσκεται στην πλώρη). Μόλις τα μη επανδρωμένα αεροχήματα μπήκαν στο βεληνεκές του πυροβόλου, δόθηκε η εντολή χρήσης πυρών. Συνολικά ρίχθηκαν 4 βολές, δύο σε κάθε στόχο, με αποτέλεσμα τα UAV’s να στραφούν προς τον βορρά και να απομακρυνθούν, σύμφωνα με πληροφορίες.